Kyrie Irving pomoč Luki ali svojeglava nadloga?

Zoran Mijatović
06.02.2023 08:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med letoma 2014 in 2016 je superzvezdnik osvojil vse, kar se je dalo, nato je prevladala njegova muhasta plat.  
Brad Penner

Da Luka Dončić potrebuje pomoč, je zadnje mesece mantra v Dallasu. Celo poslikava s slovenskim zvezdnikom, ki nosi takšen transparent, je narisana v mestu. Lastnik Mavericksov Mark Cuban se je ob njo obregnil, da je nespoštljiva, a na koncu je vendarle povlekel potezo - v Brooklyn je poslal tretjega (Spencer Dinwiddie, 17,7 točke na tekmo) in petega (Dorian Finney-Smith, 9,1 točke na tekmo) strelca ekipe ter še tri izbore na naborih 2027 in 2029, v zameno pa dobil Kyrieja Irvinga (in Markieffa Morrisa).

Irving je superzvezdnik lige NBA, svojčas morda najboljši organizator igre na svetu. Leta 2014 je tudi slovenska reprezentanca občutila njegovo moč, ko je kot najkoristnejši igralec turnirja ZDA pripeljal do naslova svetovnih prvakov, leta 2016 je postal še olimpijski. Takrat je v Rio prispel tudi kot "klubski svetovni prvak", kot se Američani radi pohvalijo ob osvojitvi šampionskih prstanov. Ob LeBronu Jamesu je bil prav Irving najzaslužnejši, da so konjeniki iz Clevelanda prvič šli do konca.

Tridesetletni osemkratni udeleženec tekme zvezd s predstavami na parketu ne popušča, zadnja štiri leta ima celo najboljšo statistiko v karieri - med 26,9 in 27,4 točke v tem času dosega na tekmo. Z Dončićem kar naenkrat tvorita najmočnejši branilski par v ligi, njuno skupno povprečje je 60,5 točke na tekmo. A pojavili so se že prvi dvomi; vprašanje ni le, kako bosta oba košarkarja funkcionirala na igrišču, saj sta velika porabnika žog oziroma dominantna predvsem v igri z žogo, Irving je ob tem zelo muhast tudi, ko ni na parketu. Dolgo časa je bil v nemilosti Brooklyna, saj je zavrnil cepljenje proti covidu-19 in ni smel igrati, v tej sezoni je bil kaznovan z nekaj tekmami prepovedi, saj je promoviral film z antisemitsko tematiko, je pa tudi zagovornik različnih teorij zarote. Med drugim meni, da je Zemlja ravna, v tej izjavi pa se mu je leta 2018, najbrž v šali, pridružil tudi Dončić.

Za zdaj bo Irving pri Dallasu ostal do konca sezone, ko bo postal prosti igralec. V klubu bodo dotlej preverili, kako uspešno je sodelovanje dveh superzvezdnikov, ki bi, če bo Irving zahteval maksimalno pogodbo, klubu odžirala kar 90 od 134 milijonov dolarjev za plače košarkarjev. Irving bi lahko debitiral v noči na četrtek, ko Dallas gostuje pri LA Clippersih, Dončića pa zaradi poškodbe predvidoma še vsaj tri tekme ne bo na parket.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?