Kvalifikacije za ligo prvakov: Zaradi Radomelj manj samozavestni, a z dovolj motiva

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
18.07.2022 12:37

Ne glede na razplet dvoboja proti Šerifu bodo nogometaši Maribora na tretji postaji evropske poti trčili ob finsko-češki par

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleks Pihler: "Zavedamo se, da to proti Radomljam ni bilo ničemur podobno."
Igor Napast

Na razplet bo treba počakati, je pa dobršen del evropske poti za nogometaše Maribora že začrtan. Na žrebu na sedežu Uefe v Nyonu so slovenski prvaki, ki so si s skalpom Šahtjorja iz Soligorska v prvem predkrogu lige prvakov zagotovili vsaj še tri poskuse za preboj v skupinski del enega od treh evropskih tekmovanj, izvedeli, kdo jih čaka na tretji postaji. Če se Maribor v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov prebije čez Šerif iz Tiraspola, bo v tretjem igral proti boljšemu iz para HJK Helsinki - Viktoria Plzen. Slabšega bo srečal v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, če mu v drugem predkrogu lige prvakov spodleti. No, o finskih prvakih in čeških, ki so jim pred slabim desetletjem, leta 2013, na zadnji stopnički preprečili vstop v skupinski del lige prvakov, v Ljudskem vrtu še ne razmišljajo.

Že po uverturi v novo sezono državnega prvenstva so bile v taboru vijoličastih povedi, v katerih ne bi bila omenjena sreda in dvoboj s Šerifom v Ljudskem vrtu, sila redka. Kaj drugega jim po bledi predstavi proti Radomljam, ki so izpod Kalvarije odnesle zasluženo zmago s 3:0, niti ni preostalo. Moldavski prvaki, ki so po lanski uvrstitvi v skupinski del lige prvakov in zgodovinskem skalpu madridskega Reala pošteno prevetrili ekipo, sicer še niso v polnem tekmovalnem ritmu - nova sezona moldavskega prvenstva se bo zanje začela 31. julija s tekmo proti znancu Maribora iz nekih drugih časov, Zimbrujem -, a če se bo v Ljudskem vrtu pojavil takšen gostitelj kot v soboto, ga ne bodo potrebovali.

Varovanci trenerja Radovana Karanovića sicer obljubljajo, da se kolaps iz domače lige ne bo ponovil, a tri radomeljske klofute bi lahko načele motivacijo pred nadaljevanjem evropskega popotovanja? "Motivacija zagotovo ni slabša, mogoče samozavest. Zavedamo se, da to proti Radomljam ni bilo ničemur podobno. Upam, da to ne bo vplivalo na tiste, ki bodo igrali v sredo, zagotovo pa taka spodbuda ni dobra," odgovarja Aleks Pihler.

V soboto je prvič po lanskem juliju na uradni tekmi zaigral v prvi enajsterici. Večino prejšnje sezone mu je odnesla poškodba, v tej je dvoboja proti Šahtjorju v prvem krogu kvalifikacij začel na klopi, a po odhodu Antoineja Makoumbouja v italijanski Cagliari bi moral biti prav 28-letnik najresnejši kandidat, da zakrpa vrzel na sredini igrišča. Ker si je zaželel, da sobotni poraz ne bi vplival na "tiste, ki bodo igrali v sredo", in ne na "tiste, ki bomo igrali", se zdi, da ni bolj prepričan o svojih minutah proti Šerifu. "Ve se, kdo je igral evropske tekme, zavedamo se tudi, da bo treba nadomestiti Makija. Jaz sem na razpolago. Dejstvo je, da se vračam po poškodbi, obremenitve so kar naenkrat šle z nič na 200 odstotkov, a sem tu, sem pripravljen. Če bom stopil na igrišče, bom dal vse od sebe," je pojasnil Pihler.

V prvem polčasu prvega kroga prve lige je igral na položaju osrednjega branilca, v drugem se je preselil v osrčje zvezne vrste. "Če je trener zadovoljen s tem, kar dajem na položaju centralnega branilca, bom pač odigral tam, je pa res, da mi je ljubše igrati v zvezni liniji. Na koncu je odločitev trenerjeva," je o sprehodih med igralnimi mesti povedal Aleks Pihler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta