Kolaps na uverturi: Karanović bi še enkrat naredil isto

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
17.07.2022 21:29

Povsem spremenjena enajsterica nogometašev Maribora novo sezono prve lige začela vse prej kot spektakularno, Radomlje iz Ljudskega vrta odnesle zasluženo zmago

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prav dosti dela vratar Radomelj Emil Velić ni imel, ga pa je zanesljivo opravil.  
Igor Napast

Evropsko pot so v kvalifikacijah za ligo prvakov začeli uspešno, v novo sezono državnega prvenstva pa so nogometaši Maribora vstopili precej bolj klavrno. V uvodnem krogu prve lige so jih v Ljudskem vrtu premagale Radomlje. Kaj premagale, povozile, nadigrale, razbile … Mlinarji so izpod Kalvarije odnesli visoko in zasluženo zmago s 3:0.

Eksperiment se ni posrečil. Trener Radovan Karanović je povsem prevetril enajsterico Maribora. V primerjavi z ekipo, ki je v sredo v Adapazariju začela dvoboj proti Šahtjorju, je proti Radomljam začel le vratar Menno Bergsen. "Od junaka do bedaka. Za poraz prevzemam odgovornost, ampak bi še enkrat naredil isto. To smo namensko naredili, imamo argumente za to. Hvala bogu, da je to prva tekma v prvenstvu, poraz je zelo težek, a v sredo nas čaka nova težka tekma, na kateri pa bomo, verjamem, spet na pravih obratih," se je k uvodni preizkušnji drugega predkroga lige prvakov proti Šerifu že obrnil šef slačilnice vijoličastih.

Ko so Radomlje začutile, da so aktualni prvaki ranljivi, so priložnost zagrabile z obema rokama. Prvo klofuto so mlinarji vijoličastim primazali v 11. minuti, prvi daljši sprehod čez polovico igrišča spremenili kar v vodstvo. Leon Sever, ki se je v Radomlje poleti preselil iz Brava, je s prodorom po levem krilu iztržil prosti strel kak meter od kotne zastavice, nato pa pred mariborski gol poslal natančen predložek, ki ga je s strelom z glavo v zadetek spremenil Mario Čuić. Vodstvo gostov je v 35. minuti povišal Luka Cerar. Po podaji Sandija Nuhanovića je izkoristil neodločnost mariborske obrambe, se ob Vidu Kodermanu spretno dokopal do strela in z bližine matiral Bergsna.

Več kot spodobno so bile videti Radomlje na, kot jo je poimenoval trener, prvi pripravljalni tekmi sezone. "Izgubili smo 12 igralcev, razsuli smo se, šele zadnjih sedem dni se sestavljamo. Veliko sem razmišljal, kako se pripraviti, kaj narediti. Normalno bi bilo, da bi se branili, igrali, da ne prejmemo gola, a odločil sem se za hrabro igro. Fantom sem rekel: Če dobimo pet golov, bom jaz odgovoren, želim samo, da igrate nogomet in uživate. Maribor smo poskusili napasti, naša hrabrost je prišla do izraza," se je smejalo trenerju Nerminu Bašiću.

Tudi rošade na začetku drugega polčasa, ko je Karanović v ogenj poslal Maxa Watsona, Marka Božića in Ivana Brnića, niso pomagale Mariboru. "Sprejel bom vse kritike, a bom razmišljal s trezno glavo. Nihče od nas v klubu si ni misli, da bo prišlo do toliko individualnih napak. Tak poraz seveda ne sodi k NK Maribor, a situacija je, kakršna je," je ob napakah svojih varovancev vzdihnil Karanović. Nuhanović je izkoristil darilo iz 74. minute, pred Rokom Kronavetrom prestregel slabo podajo Roka Sirka, ki je le minuto pred tem zamenjal poškodovanega Božića, potegnil v kazenski prostor, s suverenim zavitim strelom ugnal vratarja in Radomlje odpeljal v vodstvo s 3:0. Zadnjo klofuto Mariboru so mlinarji prihranili za sodnikov podaljšek, rezerva Ismir Nadarević je učinkovito zaključil akcijo, ki je še enkrat razkrila vse luknje v obrambi vijoličastih. No, po VAR-pregledu je bil četrti zadetek na tekmi razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, a to Radomljanov ni preveč bolelo (Mariborčanov pa ne potolažilo).

No, Bašić, ki sta ga v Ljudskem vrtu spremljala tudi hčerka in sin, se zaveda, da se je pot šele začela. "Veliko napak je še v igri. Prišli bodo tudi padci. Avion, ki poleti v prvem krogu, zelo hitro izgubi krila. Vemo, koliko dela nas še čaka, kakšno klop imamo, kakšno širino, kak proračun … Do konca se bomo borili za obstanek. Mi je pa všeč, da so ljudje nekaj videli od Radomelj: srce, dušo, hrabrost," je sklenil zgovorni trener.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta