Kenijka Chepngetich v Chicagu do svetovnega rekorda v maratonu

STA, A.L.
13.10.2024 17:17

Kenijska atletinja Ruth Chepngetich je v Chicagu na enem od šestih največjih maratonov na svetu postavila svetovni rekord.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za 42 km in 195 m dolgo traso je porabila 2 uri, devet minut in 57 sekund. Moško preizkušnjo je z zelo dobrim časom dobil Kenijec John Korir.

Tridesetletna Chepngetich je staro najboljšo znamko v maratonskem teku popravila za skoraj dve minuti. Pred tem je rekord pripadal Etiopijki Tigst Assefi, ki je lani v Berlinu tekla 2:11:53 ure.

Kenijska tekačica je obenem postala prva trikratna zmagovalka maratona v Chicagu, potem ko je v vetrovnem mestu slavila še v letih 2021 in 2022.

Pri moških je prvi ciljno črto prečkal John Korir s časom 2:02:43 minute in tako na vrhu nasledil februarja tragično preminulega rojaka Kelvina Kiptuma. Kiptum je lani prav v Chicagu postavil svetovni rekord s časom 2:00:35.

Korir, ki je za slabi dve minuti popravil osebni rekord, je v cilju ugnal Etiopijca Mohameda Eso in rojaka Amosa Kipruta. Od najboljše skupine tekačev je pospešil ter se odlepil po 30 kilometrih.

Letošnji čas 27-letnega zmagovalca, ki je prvič slavil na maratonih velike šesterice, je sicer šesti najhitrejši v zgodovini po podatkih Svetovne atletike.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta