Kateri nogometaši slovenskih prvoligašev bi lahko v tem poletju zamenjali ekipo?

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.06.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Antolin bi lahko kmalu kariero nadaljeval v tujini. 
Andrej Petelinšek

V preteklih dneh so slovenski prvoligaši že objavili številne kadrovske spremembe. Med bolj izstopajočimi sta prodaji Murinih Jana Gorenca, 22-letnik bo kariero nadaljeval v belgijski ekipi KAS Eupen, in Tomija Horvata Sturmu iz Gradca. Odškodnina za 23-letnika je po podatkih Murskosobočanov rekordna.

Z za slovenske nogometne razmere zajetno odškodnino je iz Kopra v madžarski Puskas odšel 28-letni Gambijec Lamin Colley. Hrvat Karlo Bručić je Koper zamenjal za Cluj. Številni nogometaši se s posoj vračajo v svoje klube. Mi pa izpostavljamo igralce slovenskih klubov, ki so s svojimi igrami opozorili nase.

Aljaž Antolin

Čeprav je v prvoligaški konkurenci odigral le 15 tekem, večino za Maribor minulo pomlad, je 19-letni vezist prepričal s svojo stabilnostjo, zrelostjo in samozavestjo. Naslov državnih prvakov je Prekmurec osvojil tako z Muro kot z Mariborom. V Ljudskem vrtu je zapolnil veliko vrzel ob odhodu Blaža Vrhovca.

Luka Vešner Tičić

Mariborčan je v minuli sezoni navdušil v dresu Kopra. Zoran Zeljković je zveznega igralca na Obalo pripeljal iz Krke, kjer sta sodelovala v drugi ligi. Mladi slovenski reprezentant je v minuli sezoni igral na 27 tekmah in trikrat podal za gol, Marca je 21-letnik s kanarčki podpisal pogodbo do poletja 2024.

Sven Šoštarič Karič

Igre obrambnega nogometaša Domžal so zaradi rezultatsko neuspešne sezone rumene družine ostale manj opažene. Toda 24-letnik je že dlje časa na radarju različnih klubov tako v Sloveniji kot v tujini. Po mariborski nogometni šoli je izkušnje nabiral na Otoku, pri Derby Countyju, lani poleti pa je prvič igral za člansko izbrano vrsto Slovenije. To je ceno Mariborčana s pogodbo do konca leta 2022 zagotovo zvišalo.

Žan Zaletel

V šampionski zasedbi Celja je bil borbeni branilec nepogrešljiv člen, nato se je izgubil v povprečju ekipe, ki ni več našla zmagovalnega ritma. V pretekli sezoni se je nekdanji mladi reprezentant trikrat vpisal med strelce in dvakrat podal za gol. Kar za osrednjega branilca ni slaba statistika. Soigralec Dušan Stojinović je že poskusil v tujini, a se je kljub redni minutaži vrnil v Slovenijo.

Svit Sešlar

Med registriranimi nogometaši v prvi slovenski nogometni ligi ima zvezni igralec Olimpije edini pogodbo do leta 2026. Ljubljančani so 20-letnika izbrali za projekt kluba, v minuli sezoni je igral na kar 36 tekmah, dosegel je dva gola in prispeval tri podaje. Dolgoročna pogodba zvišuje njegovo ceno. A če bo ponudba prava, je tudi klub iz Stožic ne bo zavrnil.

Luka Guček

V drugem delu pretekle sezone so Radomljani s pomočjo mnogih posojenih nogometašev postali ena boljših ekip lige. Med Slovenci pa je v vrstah mlinarjev izstopal 23-letni branilec, ki je nogometne izkušnje nabiral celo v španskem Betisu. Robustni branilec ima z Radomljani pogodbo še pol leta, zato se bo kmalu že lahko pogovarjal za prestop, ki pa bi se lahko zgodil že to poletje.

Timi Max Elšnik

Kapetan Olimpije je maja podaljšal pogodbo z Ljubljančani do poletja 2025. A to bi lahko bila tudi taktična poteza zmajev, da bi za slovenskega reprezentanta ob morebitnem prestopu zaslužili še nekaj sto tisoč evrov več. Štajerec je v minuli sezoni dosegel le en gol. Toda njegova vloga na igrišču je za zeleno-bele še kako pomembna. Pri 24 letih in z izkušnjami iz Anglije na igrišču ter ob njem deluje zrelo.

Tjaš Begić

Le v dveh krogih preteklega prvenstva komaj 18-letni nogometaš ni igral. Ko je pred enim letom zapuščal Gorico, se ga je povezovalo s tujino, a je v želji po minutah v prvi ligi ostal v Sloveniji. Celjani rezultatsko niso navdušili. Je pa imel kar nekaj svetlih trenutkov na igrišču Primorec, čigar ime si velja zapomniti.

Jan Repas

Za otrokom Domžal, ki je za milijon pred petimi leti prestopil v francoski Cean, ni idealna sezona. Je pa 25-letnik pokalni lovoriki iz leta 2017 dodal še državni naslov. Mauro Camoranesi ga je po odhodu iz Maribora izpostavil kot enega boljših nogometašev v ligi. Po oceni Italijana argentinskih korenin bi se zvezni igralec Maribora dobro znašel v serie A. Z Mariborom ga veže še enoletna pogodba. Če želijo vijoličasti z njim kaj zaslužiti, bo to poletje pravi trenutek za to.

Antoine Makoumbou

S tehniko je v Monacu nogometno vzgojeni igralec navduševal najprej pri Sežani. Velik pečat pri osvojitvi 16. naslova državnih prvakov je pustil pri Mariboru. Med igranjem za vijoličaste je postal reprezentant Konga. Strokovni štab Maribora se je v minulem letu veliko ukvarjal s 23-letnikom in njegovo igro proti nasprotnikovemu golu. Veliko se šušlja o zanimanju za razposajenega vezista v Italiji. Bil je že član Ajaccia in Mainza, kjer za člane ni igral. Prestop v eno petih največjih lig bi bil velik korak. S pravimi usmeritvami bi se po besedah nogometnih strokovnjakov znašel tudi na veliki sceni.

Kaheem Parris

Jamajčana že dlje časa povezujejo s prestopom v Crveno zvezdo. Že leta 2017, ko jih je štel 17, je debitiral za izbrano vrsto domovine, pred prihodom v Koper je za Domžale zbral en nastop, za Krko v drugi ligi pa 22 in takrat dosegel kar 18 golov. V rumeno-modrem je v minuli sezoni na 38 tekmah dosegel 12 golov in trikrat podal za gol, bil je pomemben član silovitega napada Koprčanov.

Gregor Sikošek

V Slovenijo se je vrnil po naslov državnega prvaka in ga osvojil, po šestih letih pa se je 28-letni bočni branilec vrnil tudi v reprezentanco in priložnost odlično izkoristil. Vijoličastim je na levem boku prinesel stabilnost, tudi v igri v napadu pa je nekdanji nogometaš Brežic, Krškega, Kopra, danskih Bröndbyja in Silkeborga ter Domžal iz kroga v krog postajal bolj nevaren in prodoren.

Tomislav Mrkonjić

Za Messija iz Zmijavcev so Radomlje prvi klub na tujem in zdi se, da je 28-letniku menjava lige in okolja dobro dela. Na le 16 tekmah prve lige spomladi je dosegel osem golov in enkrat podal za gol, pred tem se je v drugi hrvaški ligi v polovici sezone na 11 tekmah veselil sedmih zadetkov.

Marcel Ratnik

Velja za velikega talenta slovenskega nogometa. Pri Olimpiji mu je bila zaupana pomembna vloga, na igrišču pa se je komaj 18-letni branilec znašel veliko bolje kot nekateri soigralci iz tujine, ki so jim trenerji Ljubljančanov (nerazumljivo) bolj zaupali. Dolgoročna pogodba zmajem omogoča dober pogajalski položaj.

Max Watson

Šved angleških korenin je iz prve švedske lige prišel v Ljudski vrt v želji po boju za naslov in igranju v Evropi. Kar hitro po prihodu v Maribor (pozimi 2022) ga povezujejo z odhodom v močnejše lige, celo v angleški championship. Maribor donosne ponudbe zaradi trenutne finančne situacije kluba ne bo zavrnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta