Iz tabora Maribora pred povratno tekmo z Botevom: V napadu bolj enostavno, v obrambi bolj zbrano

Miha Dajčman Miha Dajčman
18.07.2024 05:30

Nocoj ob 20.15 se bodo nogometaši Maribora na povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo pomerili z Botevom iz Plovdiva. Bolgari bodo branili prednost enega gola s prve tekme. Hilal Soudani bo v kadru za tekmo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani si v Ljudskem vrtu proti Botevu ne želijo podaljškov, ampak zmage z vsaj dvema goloma razlike.
Andrej Petelinšek

Po dveh mesecih bodo nocoj za nogometne navdušence znova odprli vrata Ljudskega vrta. Evropske tekme vijoličastih po pravilu pritegnejo večje število gledalcev, na tekmi z bolgarskimi pokalnimi prvaki bo na stadionu pod Kalvarijo vsaj sedem tisoč ljudi, med temi po podatkih iz Plovdiva tudi več sto privržencev Boteva. "Če se bomo ozirali na občinstvo, ne bo v redu. Če tudi mi ne bomo opravili svojega dela, ne bo v redu. Je pa dejstvo, da mi to tekmo igramo doma, pred svojimi navijači,​" o prvi domači tekmi v sezoni pred polnim stadionom pravi trener Maribora Ante Šimundža.

V Bolgariji so varovanci Dušana Kerkeza povedli že v 9. minuti, sledil je hiter odgovor Maribora, po zapravljenih priložnostih na obeh straneh pa so v zaključku obračuna na krilih navijačev rumeno-črni z golom Nikole Ilieva, otroka Boteva, ki se je v klub vrnil iz milanskega Interja, slavili z 2:1.

Maribor - Ljudski vrt - Šport - Nogomet - Treningi - Trening nogometašev NK Maribor - trener NK Maribor Ante Šimundža - -
Andrej Petelinšek

Mariborčan je pojasnil, zakaj se prvi obračun ni razpletel po željah. "Miselnost ni bila pravšnja v začetnem delu tekme. Predvsem v dojemanju, kako se braniti. Potem smo med tekmo posegli po določenih popravkih, a so se nam tudi med tekmo pojavili miselni vzorci, ki niso primerni za evropsko tekmovanje. Tukaj se moramo izboljšati in narediti korak naprej. V drugem polčasu so bile opazne nekatere zadeve, ki niso primerne za kakovost igralcev, ki jih imamo. Je pa svoje opravila tudi utrujenost, prav tako pomembnost tekme," meni Šimundža.

Kako preprečiti gol Boteva, ki bi še zapletel boj za napredovanje? "Po analizah sodeč je Botev zelo nevaren v tranziciji takoj po naši izgubljeni žogi. Zavedamo se njihove nevarnosti v hitrih prehodih, prvi polčas v Bolgariji je bil v tem segmentu z naše strani slab, v drugem pa smo njihovo tranzicijo anulirali, kar je vzpodbudno," pozna rešitev mariborski trener.

Andrej Petelinšek

Pred prvo tekmo so v strokovnem štabu Maribora zatrjevali, da je Botev ekipa, ki precej bolje igra doma. Da bo obračun v Ljudskem vrtu drugačen, so po tekmi opozarjali v obeh taborih. "Naš cilj je vedno zmaga, tudi v Bolgariji smo si je želeli. Ni se izšlo. Nismo imeli pravilnih odločitev v napadalni tretjini, upam, da bomo to izboljšali. Tekma bo zelo zahtevna in pomembno je, da bomo na tisti ravni, na kateri mora biti Maribor," poudarja Šimundža, ki bo Maribor na evropski tekmi v Ljudskem vrtu vodil prvič po letu 2015.

V Plovdivu je snovalec taktike vijoličastih med polčasom zamenjal pred tem zelo nevarnega Hilala Soudanija, ki je začutil bolečino v stegenski mišici. Šimundža je včeraj dejal, da bo Alžirec v kadru za povratni obračun, glede njegovega nastopa pa bo odločitev sprejel pred dvobojem. Še vedno trenerju ni na voljo Blaž Vrhovec, ki ima kronično vnetje kolka, njegov povratek pa je časovno težko opredeliti, pravi 52-letnik. "Priprave potekajo po načrtu, pri procesu treninga smo naredili, kar smo si želeli," zagotavlja Šimundža. Na uho nam je prišlo, da je imel nekaj težav na zadnjem treningu pred tekmo Josip Iličić, a Šimundža o tem na tiskovni konferenci ni govoril, po čemer gre sklepati, da je 36-letnik pripravljen za nastop.

Andrej Petelinšek

Vijoličasti lovijo gol zaostanka, podaljškov pa si Šimundža ne želi. "Če gledamo matematično, moramo zmagati z dvema goloma razlike, da si priigramo napredovanje. Ne želimo si podaljškov. Zavedamo se nevarnosti s strani tekmecev v hitrih prehodih na našo polovico igrišča. Čeprav smo v prvi tekmi dobro izničili zadeve v njihovi igri, bili fizično dobri, kar je spodbudno, bomo morali biti odločni in ambiciozni pri namenu, da ohranimo mrežo nedotaknjeno," poudarja pomen obrambe mariborski trener. "Če pogledamo evropsko prvenstvo, je pragmatičnost prišla na površje. Prilagajanje ima veliko vlogo. Kakovost ekipe je tudi v tem, da se lahko prilagodi med samo tekmo in poišče način, da onemogoči nasprotnika. Taktična disciplina je izjemno pomembna, taktična kultura je eden izmed temeljev. Tega ni preprosto doseči, pragmatičen pristop se izkazuje tudi skozi tekmovalnost, uživanju v boju in tudi v trenutkih, ko je treba potrpeti. To smo zagovarjali tudi v najuspešnejših časih našega kluba, to se je videlo tudi na Euru," se zaveda Šimundža.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta