Iz tabora Boteva Plovdiv: Maribor ima več izkušenj, čestitke slovenski reprezentanci

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.07.2024 19:30

Za Plovdiv bo obračun med bolgarskimi pokalnimi zmagovalci in 16-kratnimi slovenskimi prvaki velik dogodek, sta dejala trener Dušan Kerkez in kapetan Ivelin Popov, ki sta hvalila vijoličaste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trener Boteva Plovdiv Dušan Kerkez in kapetan Ivelin Popov
Miha Dajčman

Da je Botev Plovdiv klub z izjemno zgodovino in svetlo prihodnostjo, nam je popoldne pred tiskovno konferenco rumeno-črnih v novih prostorih za prodajo navijaških artiklov, ki je hkrati manjši muzej, razlagal domačin Vasko. Prestregel nam je, ko smo se v vročini, bilo je 38 stopinj Celzija, zatekli v klimatiziran prostor obnovljenega stadiona Hristo Botev. "Kdo ste? Zakaj fotografirate?" se je čudil. Razložil sem mu, da sem slovenski novinar, sledila je njegova zahteva, da naj z objavo posnetkov počakam še nekaj trenutkov, saj bo zvečer, dan pred evropsko tekmo, sledila slovesna otvoritev nove pridobitve kluba s 112-letno tradicijo.

Zanimanje novinarjev za tekmo aktualnih bolgarskih pokalnih prvakov in Maribora, ki bo jutri ob 20. uri po našem času, priča, da je za Plovdiv to velik dogodek. Vsaj tako velik kot koncert Gorana Bregovića čez dva meseca na istem stadionu, na katerega vabijo veliki plakati na pročelju stadiona. Na tiskovni konferenci pa sta o pomembni tekmi za Botev govorila v Beogradu rojeni trener kanarčkov Dušan Kerkez in 36-letni kapetan Ivelin Popov.

"Naj odgovarjam kar v srbščini?" je najprej v šali na prvo vprašanje, ki so ga bolgarski novinarji vljudno prepustili edinemu slovenskemu gostu, odgovoril Kerkez. "Lepo je videti številen odziv ljudi na obračun. To priča, da igramo Evropo, za kar smo trdo garali. Pripravljeni smo na dve težki tekmi. V Evropi je vsak nasprotnik zahteven. Maribor moramo spoštovati, redno je igral v skupinskih delih evropskih tekmovanj. Toda ko se bo začela tekma, bomo tudi mi skušali pokazati svoje kvalitete. Zagotovo imamo možnosti za napredovanje, toda odigrati bomo morali dve zelo dobri tekmi, če bomo želeli premagati Maribor," je nadaljeval Kerkez.

Poudaril je, da ima Maribor več izkušenj s tekmami na mednarodni ravni, tekma z vijoličastimi pa bo za Bolgare priložnost, da se od boljših tudi kaj naučijo. "Anteja Šimundže ne poznam osebno, poznam pa njegove dosežke. Vem, da je imel dobre rezultate tako z Muro, Ludogorcem, Mariborom. Od njegove vrnitve v Maribor je ekipa postala vse boljša," je o vijoličastih še povedal Kerkez.

Čeprav je Botev poleti kadroval več kot Maribor, je po besedah 48-letnega srbskega trenerja, ki ima tudi državljanstvo BiH, zanj najbolj pomembno, da je ogrodje ekipe ostalo. "Novi igralci nam bodo zagotovo pomagali, toda dati jim moramo čas, da se prilagodijo," je povedal. Zato ne gre pričakovati, da bi veliko minut proti 16-kratnim slovenskim prvakom dobil Alen Korošec, ki je to poletje Rogaško zamenjal za klub iz drugega največjega bolgarskega mesta.

Na vprašanje, kako bodo Bolgari skušali ustaviti Slovence, Kerkez in Popov, dolgoletni bolgarski reprezentant, okoli katerega Botev gradi igro, nista želela razpredati. "Naredili smo veliko analiz, toda na tiskovni konferenci jih ne bomo razkrili," se je nasmejal izkušeni kapetan. Po koncu konference se je ustavil pri nas in omenil dobre igre Slovenije na Euru. "Bil sem soigralec Vanje Drkušića v Sočiju. Odlično je napredoval. Tudi Jaka Bijol, proti kateremu sem igral, ko je bil član CSKA Moskve. Vse boljši je. Neverjetno prvenstvo je za vami. Žal mi je zapravljene enajstmetrovke Josipa Iličića, kar srce me je zabolelo," se je v srbščini razgovoril Iličićev vrstnik, ki ima v Plovdivu prav takšen status kot Kranjčan v Mariboru. Slovenijo je pohvalil tudi Kerkez: "Čestitam Slovencem za odlične igre na Euru. Vsi narodi nekdanje Jugoslavije smo navijali za njih. To je zagotovo dobra motivacija tudi za Maribor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta