Igrice naslov državnega prvaka v cestnem kolesarstvu odnesle na Dolenjsko

Uroš Gramc Uroš Gramc
26.06.2022 20:49

Kristijan Koren je izkoristil odsotnost polovice kolesarjev iz svetovne serije in ob številčni podpori Adrie Mobil v Mariboru postal državni prvak na cestni dirki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Prvič smo dirkali kot ekipa," se je z moštvenimi kolegi veselil Primorec.
Sašo Bizjak

Maribor je po dolgih letih spet gostil kolesarsko dirko in sploh prvič državno prvenstvo v cestni preizkušnji, a to ni bila le muha enodnevnica, saj je šlo za generalko pred olimpijskimi igrami mladih prihodnje leto. Najbolje je z njo med mlajšimi mladinci opravil Erazem Valjavec (KAC), sin nekdanjega profesionalca Tadeja Valjavca, ki pa prihodnje leto ne bo nastopal, saj bo prestopil v višjo kategorijo. Največ zanimanja je požela dirka v članski kategoriji, v odstotnosti Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Mateja Mohoriča in Jana Tratnika je bil prvi favorit peti Slovenec, ki bo v petek startal v uvodni etapi dirke po Franciji, a osamljeni jezdec Luka Mezgec te vloge ni povsem upravičil. Številčno premoč je z enajstimi tekmovalci kronala Adria Mobil, Kristijan Koren se je sam pripeljal v cilj 167-kilometrske preizkušnje s startom in ciljem pred stadionom Ljudski vrt. V sprintu zasledovalcev iz svetovne serije je še Matevž Govekar, ki je imel ob sebi iz Bahraina Domna Novaka, na ciljni črti za dolžino kolesa premagal člana avstralskega BikeExchanga.

"Po zadnjem klancu fanta nista dala ene smene. Na koncu so oni največji osmoljenci, ker bi lahko bil Matevž Govekar absolutni prvak, tako so pobrali drobtinice. Taktične igrice Bahraina so onemogočile, da bi danes sprintali za zmago. Jaz sem imel dober trening, seveda pa sem upal na zmago," ni ravno žarel od zadovoljstva Luka Mezgec, ki je priznal, da sta mu malce pomagala Jan Polanc in Jaka Primožič (Hrinkow). Matevž Govekar je srebru v kategoriji Elite dodal drugo zaporedno zlato do 23 let: "Poskusili smo dirkati v ospredju, kar nam je uspelo, z drugim mestom sem zadovoljen. Bila sva le dva, celotno dirko je bilo nemogoče imeti pod kontrolo, četudi si WorldTour ekipa. Vse kontinentalne te gledajo, zato je treba pametno razporediti moči. Kristijan je bil najmočnejši in je prišel solo, zato tej zmagi ni za gledati v zobe."

Primorec v dolenjskem dresu je unovčil vse izkušnje in izkoristil odsotnost polovice naših profesionalcev. V okrnjeni zasedbi je 35-letni Kristijan Koren dosegel največji uspeh po prestanem dopinškem suspenzu, ki ga je za dve leti oddaljil od kolesarskih tekmovanj. Vrnil se je lani, pred mesecem in pol je podpisal pogodbo z Adrio Mobil. "Dveletna pavza je pripomogla, da sem se malo 'ofrišal'. Lahko rečem, da smo prvič dirkali kot ekipa, bili najmočnejši do konca. Kombinacije so bile ves čas, rekli smo, da moramo biti vedno najštevilčnejši. Na koncu sem dvignil rit in se odpeljal. Fantje od zadaj so ustavili skupino in ni bilo drugega kot iti v 'filter'," je dejal Primorec, ki je sam prevozil zadnjih dvanajst kilometrov.

Da je bila odsotna ta čas najmočnejša četverica, mu ne zmanjšuje zadovoljstva: "Zagotovo bi bilo težje, čeprav smo si dirko že brez njih naredili težko. Sem pa že cel teden vedel, da zaradi covida in vsega ne bodo tvegali. A na koncu, ko oblečeš majico, nihče ne gleda, če sta bila zraven Roglič, Pogačar." Prvič je Koren postal prvak na cesti, enkrat je že imel najhitrejši čas v kronometru: "To ni isto, zdaj bom celo leto nosil majico." In kakšne ambicije si je postavil za "drugo" kariero? "Ne morem še nič reči. Z Bogdanom (Finkom, direktorjem KK Adria Mobil, op.p.) sva rekla, kaj pa če zaključim na vrhuncu?"

Rezultati, Maribor - Maribor, 167 km: 1. Kristijan Koren (Adria Mobil) 3.54:49, 2. Matevž Govekar (Bahrain Victorious) +0:41, 3. Luka Mezgec (BIkeExchange-Jayco), 4. Jaka Primožič (Hrinkow), 5. Domen Novak (Bahrain) vsi isti čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta