(FOTO) Večni derbi: Tekma dveh polčasov v Stožicah, preobrat in zmaga Maribora v Ljubljani po štirih letih in pol

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.04.2024 20:40

Maribor je na derbiju v Ljubljani Olimpijo premagal z 2:1. Prvi polčas vijoličastih je bil za pozabo, v drugem pa so po borbeni igri 16-kratni državni prvaki dosegli dva gola in zmanjšali zaostanek za zeleno-belimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas je vlogo favorita nepričakovano pripisal Olimpiji, nato pa v Stožicah zadel za zmago Maribora. 
Robert Balen

Pred prestavljenim derbijem 26. kroga prve lige, tretjim obračunom Olimpije in Maribora v sezoni, zaradi razlike sedmih točk med drugo Olimpijo in udobno tretjim Mariborom ni bilo čutiti takšnega naboja, kot ga sicer prinaša tekma dveh največjih nogometnih klubov v državi. Stožice so bile pol ure pred tekmo skorajda prazne, zato so le redki na tribunah ob najavi glavnega sodnika Martina Matoše, ki mimogrede prihaja iz okolice Ljubljane, opazili, da so ga organizatorji preimenovali v Marošo. Toda tik pred prvim žvižgom mladega delivca pravice, ko so na sektor za gostujoče navijače prišli mariborski navijači - ti domačih tekem zaradi kazni Nogometne zveze Slovenije (še) ne smejo obiskovati - in zaradi trganja stolov prejeli prvo opozorilo uradnega napovedovalca, je vročica začela naraščati.

Bolj kot Ljubljančani, ki ponavadi igrajo pred praznimi tribunami, so se ozračja derbija najprej prestrašili Mariborčani. Katastrofalno so začeli obračun, bili nervozni in nezbrani, drselo jim je, kot da ne bi bili navajeni na novo travnato površino ljubljanskega stadiona. Nekateri so celo zamenjali obutev med igro. Že v prvi minuti je imel Ivan Durdov prvo priložnost, ko je mariborska obramba naredila nespametno napako, a je bil napadalec zeleno-belih v soočenju z Ažbetom Jugom nenatančen. Rušan je zaigral prvič po 2. marcu, trener Maribora Ante Šimundža pa je v primerjavi s tekmo z Bravom v nedeljo v začetno enajsterico vrnil nosilce igre Josipa Iličića, Arnela Jakupovića, Hilala Soudanija in Blaža Vrhovca. 

Olimpija je v prvih 15 minutah dominirala in hitro prišla do vodstva. V šesti minuti je Justas Lasickas podal z desne strani do Nemanje Motike, ki v osrčju kazenskega prostora ni bil pokrit, zato ni imel težav, da je dosegel sedmi gol v sezoni. Nadaljevali so zeleno-beli z obleganjem gola vijoličastih, te je reševal Jug.

Šele v 18. minuti je Maribor prvič resneje prebil obrambo zmajev, pa je Hilal Soudani zaigral prekršek po obetavni akciji v kazenskem prostoru in ta ni bila zaključena uspešno. Sledilo je še nekaj poskusov od daleč vijoličastih, toda brez resnih možnosti za gol. V 27. minuti je bil blizu izenačenja Arnel Jakupović po lepi akciji Josipa Iličića. Toda Avstrijec je z bližine zadel prečko. To pa je bilo tudi vse od Maribora v prvem delu. Gostitelji so zadeli še drugič v 32. minuti, a je bil gol Raula Florucza, ki se je v prvem delu poigraval z levo stranjo mariborske obrambe, razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Florucz je v 44. minuti zadel še vratnico.

Ante Šimundža se je med odmorom odločil za dve menjavi. Maksa Barišića je zamenjal Marko Božić, namesto Marka Strajnarja je vstopil Martin Milec in zaigral na levi strani obrambe. Taktična sprememba vijoličastih je uspela, bržkone tudi krepak nagovor trenerja v slačilnici za prikazano v prvem delu. Mariborčani so v drugem polčasu zaigrali veliko bolje. 

V 49. minuti je z razdalje sprožil Vrhovec, Matevž Vidovšek je odbil. Korošec je izenačenje preprečil še v 51. minuti, ko je poskusil Soudani. Mariborčani so streljali po kotu pa od daleč, v 66. minuti pa izenačili. Repas je preigraval, podal v sredino, Vidovšek je odbil strel Iličića, odbito žogo pa je v gol poslal Soudani.

Zadnjih 20 minut so Ljubljančani igrali z nogometašem manj. Lasickas je brez razloga nevarno štartal na Šoštariča Karića, ko je ta že oddal žogo. Po posredovanju VAR-a je Litovcu sodnik upravičeno pokazal rdeči karton. Z igralcem več pa je Mariborčanom uspel preobrat. Iličić je v 77. minuti podal do Repasa, ta pa je z roba kazenskega prostora zadel za 2:1.

V zaključku obračuna je bila igra nepovezana. V 88. minuti sta Vidovšek in Ratnik preprečila višjo zmago vijoličastih po strelih Soudanija in Širvysa. V sodnikovem dodatku pa je po akciji Etienna Beugreja in Žige Repasa sodnik razveljavil gol mlajšega od bratov Repas zaradi prepovedanega položaja. Olimpija ni bila nevarna za gol Maribora.

Odzive po tekmi bomo objavili na vecer.com/sport

Tekmo prve lige Telemach so Ljubljančani izgubili z 1:2. Mariboru je Jeglič dosodil 4700 evrov Olimpiji pa 3950.
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Pijus Širvys je na enajstih prvenstvenih tekmah za Maribor vpisal tri podaje za gol.
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta