(FOTO) Športnik Maribora 2022: Ko ni časa za čago - ker ura zvoni ob 4.30

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.05.2023 08:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši športnik Maribora Boštjan Kline in prejemnik priznanja za izjemen doprinos športu Marcos Tavares.
Saso Bizjak

Med bolj čustvenimi trenutki Športnika Maribora 2022 je bila podelitev priznanja za izjemen doprinos športu dolgoletnemu kapetanu NK Maribor Marcosu Tavaresu. Ob stoječih ovacijah je upokojeni nogometaš stopil na oder in za prve besede zaradi ganjenosti potreboval kar nekaj trenutkov. "Hvala lepa vsem skupaj ... Na začetku moje življenje ni bilo lahko. Ko sem bil otrok, nisem imel postelje. Da zdaj živim v Sloveniji, je zame čudež. Hvala, ker ste me tako toplo sprejeli v Mariboru. Moja želja je, da to mesto čim bolj živi in dela za šport," je pred polno dvorano v Habakuku dejal mariborski Brazilec in požel aplavz.

Saso Bizjak

Ob individualni nagradi se je Tavares z ekipo NK Maribor, ki je v prejšnji sezoni osvojila 16. naslov državnih prvakov, razveselil tudi priznanja za najboljšo moško športno ekipo v mestu. Nagrado jo je v imenu vijoličastih na odru prevzel Martin Milec, s kapetanskim trakom Brazilčev naslednik. Po uradnem delu dogodka je bil Tavares med najbolj obleganimi športniki na prizorišču, kar nekajkrat se je z značilnim nasmehom na obrazu postavil pred objektive mobilnih telefonov obiskovalcev za spominsko fotografijo. "Ko sem gledal prireditev, sem bil navdušen nad tem, koliko mladih uspešnih športnikov je v Mariboru. Ukvarjajo se z različnimi športi, dobro se razvijajo in dosegajo vrhunske rezultate," je bil presenečen. Bržkone je s tem ciljal tudi na najmlajše prejemnike nagrad. V kategoriji perspektivnih športnikov so bili nagrajeni atletinja Karolina Zbičajnik, atlet Žan Ogrinc ter veslača Veslaškega kluba DEM Arne Završnik in Jakob Brglez. "Če bo v mestu več denarja za šport, tudi za moj šport, nogomet, bodo rezultati še boljši. Mesto mora narediti vse za šport, da bo raslo in postalo prepoznavno ne le v Evropi, ampak po celem svetu," je svoje razmišljanje z odra pred našim diktafonom nadaljeval Tavares, preden je nadaljeval s kramljanjem z ostalimi udeleženci prireditve.

Naslednjič prireditev že decembra?

 

Na druženju ob zakuski nismo zasledili zmagovalca v moški konkurenci Boštjana Klineta. Prisotne v Drašu je razveselila njegova izjava, da nove operacije pred dobrim letom poškodovane goleni (zaenkrat) ne potrebuje. "Lani na morju sva se srečala, ko sem imel še 'bergle'. Po zadnjih podatkih iz preteklega tedna še ene operacije ne rabim, vsaj še pol leta ne. Dobro izgleda, kost se celi, vse je zaenkrat okej," je ob prejemu priznanja 32-letnik dejal voditelju Dejanu Vedlinu. Na vprašanje, kdaj ga lahko znova pričakujemo na snežnih strminah, pa je alpski smučar skrivnostno odgovoril: "Upam, da čim prej."

Da bi bila naslednje leto čim prej, zagotovo pa ne tako pozno spomladi kot letos, prireditev Športnik Maribora, smo v Habakuku v ponedeljek slišali večkrat. "Naslednjič se bomo dobili decembra. Letos. Želim si, da bi najboljše nagradili tudi s finančnimi nagradami," je Tomaž Barada navrgel v neformalnem pogovoru po prireditvi, ki jo je Športna zveza Maribor (ŠZM), katere predsednik je, organizirala z nekaj meseci zamude. Med prejemanjem pohval za organizacijo gala dogodka je prejel tudi kakšno čestitko za nagrado trener leta, čeprav je bil njegov nasmešek ob tem nekoliko kisel. "Moram biti iskren - te nagrade si nisem želel, vsaj ne v času, ko sem predsednik Športne zveze Maribor. Toda odločitev strokovnega sveta je bila drugačna, dali so mi nagrado, na katero sem zelo ponosen," je dejal Barada, ki je na odru skupaj z županom Sašo Arsenovičem za uspehe v minulem letu čestital tudi svoji hčerki Tyri Barada. Članska evropska prvakinja v kikboksu v disciplini light conctact je bila druga v izboru športnice leta, pred kolesarsko spustašico Moniko Hrastnik in za plavalko Katjo Fain.

Saso Bizjak

Hitro domov zaradi treninga

 

"Lepo je, ko se Mestna občina Maribor in Športna zveza Maribor poklonita športnikom za uspehe v minulem letu," je o prireditvi povedala Katja Fain. Najboljša športnica Maribora v minulem letu se je iz Habakuka hitro odpravila domov. "Mi vstajamo ob pol petih zjutraj, čakajo nas treningi," je v opravičilo ob odhodu dejal Aleksandar Malenko, mož Metke Sparavec Malenko, ki je trenerka Katje Fain. Ne le prvo ime mariborskega športa, Katja Fain je v tem trenutku tudi prvo ime slovenskega plavanja. "To je velika odgovornost. V preteklosti smo se ukvarjali z menjavo generacij, zdaj smo na vrsti mlajše plavalke in plavalci. Peljati moramo voz naprej, da za nami ne bo luknje, ampak nam bodo sledili novi uspešni športniki," je tik pred odhodom na zaslužen počitek - pred prireditvijo se je vrnila z zahtevnih priprav - povedala 21-letnica. V mislih Mariborčanke je zdaj svetovno prvenstvo v 50-metrskem bazenu, ki bo julija na Japonskem.

Nad vrnitvijo na prireditev Športnik Maribora je bila vidno navdušena odbojkarica Iza Mlakar, ki se je v minuli sezoni vrnila v dvorane in znova zaigrala za Novo KBM Branik, ki je vnovič postala najboljša ženska športna ekipa v letu. "Vsako leto je takšen dogodek za nas nekaj posebnega. Sploh zame, saj sem se po krajšem premoru vrnila v odbojko," je dejala Korošica. Študentka medicine se že veseli sodelovanja z novim trenerjem bankirk Tilnom Kozamernikom; Gorenjec bo skušal Mariborčanke vrniti na vrh slovenske odbojke.

Prejemniki Cizljevih plaket.
Saso Bizjak

O igrah mariborskih odbojkaric bo bržkone tudi v prihodnje vestno poročal naš novinarski kolega Zmago Gomzi. Za 50-letno aktivno udejstvovanje v balinarskem športu je prejel Cizljevo plaketo. "Petdeset let delam kot novinar, petdeset let sem v balinarstvu," nam je dejal, ko smo mu čestitali za prejeto priznanje. Cizljevo plaketo sta prejela tudi Balinarsko društvo Angela Besednjaka in Vladimir Čač, častni član Športnega društva Studenci.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta