(FOTO) Slovenija odločno v finiš kvalifikacij za Euro 2024: Težave Dancev nas ne smejo zavesti

Jože Okorn, Dnevnik
13.11.2023 21:01

Slovenija začela priprave na zadnji kvalifikacijski tekmi za Euro 2024 z Dansko in Kazahstanom. Danci imajo težave s poškodbami, trije največji zvezdniki Simon Kjaer, Christian Eriksen in Rasmus Hojlund ne bodo igrali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub nekaterim težavam zaradi poškodb je večina slovenskih reprezentantov opravila prvi trening pred finišem kvalifikacij za Euro 2024.
Robert Balen

Slovenska nogometna reprezentanca se je v idiličnih vremenskih razmerah zbrala v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju, kjer je začela priprave na finiš kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji. Vodilno reprezentanco skupine H čakata derbija z Dansko (ima enako število točk, 19) v petek ob 20.45 v Köbenhavnu in s Kazahstanom (zaostaja štiri točke) v ponedeljek ob 20.45 v razprodanih Stožicah. Slovenija bi nastop na evropskem prvenstvu potrdila že z zmago v Köbenhavnu. Če bo v danski prestolnici osvojili le točko ali nobene, bo potrebovala točko proti Kazahstanu. V slovenski reprezentanci imajo težave s poškodbo Petar Stojanović (v mesecu dni za Sampdorio ni igral niti minute), Erik Janža (konec tedna je bil na igrišču osem minut) in Timi Max Elšnik, a so vsi danes popoldne, ko se je že mračilo, normalno trenirali z ekipo. Žan Celar je le tekel kroge okrog igrišča, medtem ko Miha Zajc in Jan Oblak še nista dopotovala.

Konec tedna štirje goli in dve asistenci

Reprezentanti so na Gorenjsko prispeli dobro razpoloženi, vzdušje je po štirih zmagah jeseni idilično, zato so komaj čakali, da se znova zberejo. Tudi iz govorice telesa sta opazni izjemna samozavest in odločenost, da si že v Köbenhavnu zagotovijo prvo mesto v skupini. Ob tem, da je večina v tekmovalnem ritmu, so konec tedna dosegli štiri gole in dve asistenci. Najbolj je navdušil Žan Vipotnik z dvema zadetkoma in asistenco za francoskega drugoligaša Bordeaux, ki je prvič zmagal pod vodstvo trenerja Alberta Riera. Jon Gorenc Stankovič je dosegel gol za avstrijski Sturm, Timi Max Elšnik pa za Olimpijo. "Z golom sem dobil še nekaj dodatne samozavesti," je priznal igralec Sturma Jon Gorenc Stankovič, ki se skupaj s Salzburgom bori za naslov avstrijskega prvaka (obe ekipi imata po 30 točk).

Robert Balen

Jan Mlakar je na drugi tekmi zapored prispeval podajo za italijanskega drugoligaša Piso. "Vse je enako kot na prejšnjih zborih reprezentance. Pripravili se bomo na enak način kot doslej, da bomo na igrišču delovali tako dobro kot na zadnjih štirih tekmah. Čeprav bo Danska oslabljena, še vedno premore vrhunske igralce, ki igrajo v zelo dobrih klubih. Moramo se ukvarjati sami s seboj. Vse bomo naredili, da zmagamo že na Danskem, nato pa v ponedeljek v Stožicah skupaj z navijači proslavimo uspeh. Smo blizu evropskemu prvenstvu, a obenem še zelo daleč. Lepo je imeti vajeti v svojih rokah s kar dvema zaključnima žogicama, a ne smemo se zanašati na to," je poudaril napadalec, ki si je izboril mesto v začetni enajsterici reprezentance na levem krilnem položaju.

Danska brez treh največjih zvezdnikov

Danski selektor Kasper Hjulmand ima velike težave s poškodbami, saj je ostal brez treh nosilcev igre. Zvezdnik Milana in kapetan reprezentance Simon Kjaer zaradi poškodbe mišice sploh ni bil na seznamu igralcev za petkovo tekmo na razprodanem stadionu Parken, ki sprejme 38.000 gledalcev, na njem pa je Slovenija doslej na dveh gostovanjih doživela dva visoka poraza z 0:4 in 0:3. Konec tedna sta tekmo za Manchester United v angleški ligi predčasno končala končala kar dva nosilca igre Danske. Vezist Christian Eriksen je igro zapustil že po 40 minutah (koleno), napadalec Rasmus Hojlund pa po 80 minutah (bolečine v zadnji stegenski mišici) in danska nogometna zveza je preko družbenega omrežja X sporočila, da ne bosta nared za nastop. Kakšno kakovost premore Danska, razkriva podatek, da kar osem reprezentantov igra v Angliji, kjer že nekaj let ni nobenega Slovenca.

Robert Balen

"Ne sme nas zavesti, da bodo pri Danski manjkali trije igralce. Tudi brez njih so še vedno zelo dobra ekipa, saj premorejo kakovostne igralce, ki bodo nadomestili manjkajoče," je previden Jon Gorenc Stankovič, ki imel v prvi polovici lanskega leta v Gradcu za soigralca prav Hojlunda. Sturm ga je od Köbenhavna kupil za dva milijona evrov in čez pol leta prodal v Atalanto za 20 milijonov evrov, Italijani pa po letu dni v Manchester United za 70 milijonov evrov. "V Gradcu je naredil preskok. Ima vse odlike vrhunskega napadalca, torej hitrost, moč in dobro realizacijo. Njegova odsotnost pomeni skrb manj za slovensko obrambo, a imajo zamenjave, ki imajo druge odlike, zato se bomo morali na njih pripraviti," je dodal Gorenc Stanković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta