(FOTO) Pečat Luke Zahovića med vijoličastimi: Več kot le "mali Zaho"

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
05.10.2020 05:00

Fotografije in posnetki so razkrili prešeren nasmešek. Srečen je bil, ko je podpisal pogodbo z novim delodajalcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvezdni trenutek: z golom proti Sportingu v ligi prvakov je takrat še kot srednješolec dokazal, da je nared za velike stvari. 
Igor Napast

Morda mu je odleglo, ko se je zaključila prestopna saga. Luka Zahović od prejšnjega tedna ni več član NK Maribor. Nov izziv je našel na Poljskem, s Pogonom iz Szczecina bo pisal nova poglavja v že doslej impresivnem življenjepisu nogometnega napadalca. Po dobrem desetletju v vijoličastem - z dvanajstimi leti je postal del največjega slovenskega kluba, s 24 ga je (drugič) zapustil - je našel novo sredino. Za sabo pa pustil predvsem gole. Veliko golov.

Najstnik nad velikana

Maja 2013, v zadnjem krogu sezone je prvič oblekel dres članske ekipe Maribora, s 17 leti debitiral v prvi ligi. Stalen član prvega moštva je postal v sezoni kasneje, ko se je prvič preizkusil tudi v Evropi, dobil sedem minut v Kazanu, ko je Maribor s točko za remi 1:1 ohranil upe na prvo pomlad v evropski ligi. Njegova zvezda je dokončno zasijala septembra 2014. Veliki Sporting je že imel v rokah tri točke, a je v drugi minuti sodnikovega podaljška Luka poskrbel, da se druga mariborska premiera v elitni ligi prvakov, prva po 15 letih premora, ni zaključila z ničlo. "Noter bi moral že prej. Moja naloga je bila še bolj jasna. Vedel sem, kaj moram storiti, da moramo izenačiti. Le to sem imel v glavi," je takrat še srednješolec opisal trenutek, ki ga je dokončno postavil na nogometni zemljevid.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Golu v ligi prvakov je v sezoni 2014/15 dodal dvanajst zadetkov v prvi ligi, se uveljavil v vijoličastem napadu in nase opozoril snubce iz tujine. Heerenveen je v njem prepoznal okrepitev, ga avgusta 2015 pripeljal na Nizozemsko. Pa prva (članska) izkušnja v tujini za napadalca, ki je prve nogometne korake naredil na Portugalskem, širšo javnost pa nase opozoril z dobrimi nastopi v slovenski reprezentanci do 17 let na domačem evropskem prvenstvu, ni bila ravno rožnata. Le šest nastopov v elitni nizozemski ligi je zbral v sezoni 2015/16, se na začetku naslednje vrnil v Ljudski vrt. Najprej kot posojen igralec nizozemskega kluba, nato kot znova polnopraven član Maribora. In spet postal "mali Zaho".

Igor Napast

Zaslužil "rešpekt"

Za mnoge je Luka ostal le sin Zlatka Zahoviča, najboljšega strelca slovenske reprezentance in dolgoletnega športnega direktorja Maribora, sam pa se s primerjavami - vsaj javno - ni obremenjeval. "Nekateri sicer razmišljajo drugače, a prepričan sem, da sem, čeprav sem mlad, z Mariborom že dal toliko stvari skozi, da sem si več kot zaslužil 'rešpekt' soigralcev, navijačev in drugih ljudi v klubu," je po vrnitvi iz Nizozemske dejal v intervjuju za Večer. To je bil eden redkih medijskih nastopov v njegovem drugem obdobju med vijoličastimi. Redko se je pojavil pred mikrofoni, precej raje je govoril na igrišču. Precej čestitk so poslali iz Heerenveena, ko je tresel na posoji, se v sezoni 2016/17 ustavil pri 15 prvenstvenih golih, jo končal kot najboljši strelec kluba, ki se je 14. zavihtel na slovenski prestol, in tretji v ligi. Izkupiček je še popravil v naslednjih dveh sezonah, ju s po 18 goli zaključil kot slovenski kralj strelcev.

Toms Kalnins
Andrej Petelinsek

V prejšnji sezoni, ki je prinesla tektonske premike pod Kalvarijo, slovo Zlatka Zahoviča in trenerja Darka Milaniča, je - tudi zaradi poškodb - tresel manj, a se je z desetimi komadi vseeno prebil med najboljšo deseterico v ligi. Novi športni direktor Oliver Bogatinov ima prav, pri Luki Zahoviću številke govorijo zase. Na 199 tekmah je v različnih tekmovanjih za vijoličaste zabil 81 golov, se zavihtel na osmo mesto klubske lestvice najboljših golgeterjev v zgodovini. S 24 leti! Ko je v finišu prejšnje sezone zabil 80. gol, je postal najmlajši član vijoličaste posadke s tem mejnikom. Morda mu je slavni priimek res omogočil kakšno priložnost več, ga obdržal v enajsterici tudi v obdobjih, ko je iskal formo, a brez strelskega instinkta do takih številk zagotovo ne bi bil prilezel. Pa tudi do vpoklica v slovensko člansko reprezentanco, kjer mu je selektor Tomaž Kavčič omogočil nastop v ligi narodov, Matjaž Kek pa dva v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ne.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Nov klub, nova številka

Poljakom seveda ni ušlo, da je Luka sin slavnega očeta, a v svoje vrste so pripeljali izdelanega napadalca. Na debi v poljski ligi bo moral še počakati, saj so nogometaše Pogona ohromile okužbe z novim koronavirusom - kar 34 pozitivnih testov so zabeležili v klubu -, a za drugo poglavje svoje legionarske kariere je pripravljen, prepričan, da bo boljše, kot je bilo prvo. "Pripravljen sem. V kratkem času se bom moral prilagoditi ekipi, a počutim se dobro in samozavestno. Rad bi pomagal ekipi," si je zaželel med fotošutingom z novim dresom. Ne več številke enajst, odslej bo nosil cenjeno desetico.

Sašo Bizjak
Andrej Petelinsek
Marko Vanovsek
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.