(FOTO) Mlakarjev projektil dovolj za poln plen: Slovenija uspešna na najdaljšem gostovanju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
13.10.2024 16:57

Slovenska nogometna reprezentanca slavila v tekmi četrtega kroga letošnje lige narodov. Kazahstan je v Almatyju padel z 0:1.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Mlakar je Slovenijo odpeljal v vodstvo.
Reuters

Daleč od doma je slovenska nogometna reprezentanca opravila nalogo. Na gostovanju v četrtem krogu lige narodov je bila boljša od Kazahstana. Izbranci selektorja Matjaža Keka so v Almatyju slavili z 1:0.

Postanka v domovini ni bilo. Člani slovenske nogometne reprezentance so se iz Osla, kjer so Norvežani z zmago s 3:0 prekinili njihov niz 12 tekem brez poraza, odpravili v Almaty. Že tako dolgo potovanje se je še podaljšalo zaradi za državljane članic EU zaprtega ruskega zračnega prostora. Selektor Matjaž Kek je v največjem mestu največje celinske države na svetu nekoliko spremenil začetno enajsterico. Erik Janža, ki je na Norveškem igral na desni strani obrambe, se je vrnil na levo, vlogo desnega bočnega branilca pa je zaupal Petru Stojanoviću, ki je v zadnjem času precej več igral na krilu. Na levo krilo se je vrnil Jan Mlakar, na desno pa je selektor postavil najstarejšega reprezentanta. Josip Iličić je prvič po novembru 2021 tekmo za izbrano vrsto začel v udarni postavi.

Selektor je nekoliko premešal enajsterico, prvič po novembru 2021 je vanjo uvrstil Josipa Iličića.
Reuters

Kljub logističnim oviram je bila Slovenija v Kazahstanu v vlogi favoritinje. Tudi zaradi tega, ker je dobila vse tri dosedanje dvoboje proti nekdanji sovjetski republiki, ki pod zastavo evropske nogometne zveze Uefe igra od leta 2002. A v prvem polčasu je bila reprezentanca, ki je s prvih treh tekem v skupini B3 odnesla eno točko, bližje vodstvu. No, lepšo priložnost je imela. Napadalec Abat Aimbetov je sprožil iz obrata. Član turškega Demirsporja je stresel prečko. Slovenija je sestavila nekaj akcij, ki so zadišale po vodstvu, a učinkovitega zaključka ni bilo. Dvakrat je poskusil Benjamin Šeško, enkrat, s strelom z razdalje, Adam Gnezda Čerin, vsakič pa je vratar Igor Šatskij mrežo ohranil nedotaknjeno.

Reuters

Mu pa to ni uspelo v 55. minuti. Slovenija je našla učinkovit recept za vodstvo. Po podaji Erika Janže z levega krila je Jan Mlakar močno udaril z 18 metrov. Ne le močno, tudi dovolj natančno, da se je žoga od prečke odbila za golovo črto. Nekdanji član Maribora, ki je v tej sezoni za italijanskega drugoligaša iz Pise na štirih tekmah nabral vsega 85 minut igre, je s svojim četrtim reprezentančnim golom Sloveniji zagotovil prednost.

Reuters

Ni dosti manjkalo, da bi se ta kmalu oplemenitila. Šeško si je na podoben način kot pred mesecem dni v Stožicah, ko je za gol preigral praktično celo kazahstansko obrambo, pripravil dovolj prostora za strel. Je pa tokrat žoga končala v vratnici. Andraž Šporar je sicer ujel odbitek, a je bi lv prepovedanem položaju.

Reuters

Kazahstan akcije za izenačenje ni sestavil, še najbližje ji je bil v sodniškem podaljšku, ko pa se je zatresel le okvir vrat. Tudi četrti medsebojni dvoboj je dobila Slovenija, ki ima v skupini B3 zdaj sedem točk. Toliko kot vodilna Norveška, ki jo nocoj ob 20.45 čaka gostovanje v Avstriji.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta