(EURO 2024) Sosedje v skrbeh: Počasni in hitro brez volje

Borut Planinšič ml.
16.06.2024 17:18

Silna samozavest po prijateljski zmagi nad Portugalci je splahnela, Španija je Hrvatom odčitala takšno nogometno lekcijo, da so sredi tekme raje že razmišljali o Albaniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Modrić ni imel možnosti proti Rodriju in Alvaru Morati.
Reuters

Uvodna demontaža Škotske, ki so ji Nemci odvzeli vso nogometno drznost, sami pa zdaj verjamejo, da so moštvo, na domačem turnirju zmožno velikih zadev? Madžarski skok od obupne do dobre ekipe, ki proti Švici vendarle ni zalegel? Špansko dirjanje čez Hrvate, ki so bili že na prvi tekmi videti utrujeni? Albanski rekord, ki ni bil dovolj za presenečenje nad Italijani? Ali pa poljsko upanje, ki so ga Nizozemci razblinili v finišu tekme? Zanimive spopade, polne zadetkov, je dal uvod v Euro 2024.

Naše južne sosede je še dolgo bolela glava, kako zlahka so z njimi v soboto opravili Španci. No, na videz zlahka, igra furije je bila tako prepričljiva, da ji kockasti niso mogli slediti. Vsega je bilo konec že v prvem polčasu, ko so zabili Alvaro Morata (29.), Fabian Ruiz (32.) in Dani Carvajal v sodnikovem podaljšku. Čeprav se je tudi v nadaljevanju z iskrivostjo 16-letnika Lamine Yamal poigraval s tekmeci. "Videti smo bili kot amaterji" pa "Kakšna klofuta selektorju Daliću" in podobne ugotovitve so sipali hrvaški strokovnjaki, v zraku je obviselo vprašanje, ali so Hrvati za odmeven dosežek na Euru - prestari.

Luka Modrić je bil nenavadno živčen za 38-letnika, ki je v nogometu doživel vse. "To je bil dan, ko nam ni šlo nič. Manjkalo je energije, agresivnosti," je opisal igro svojega moštva. "Zdaj nimamo več izbire, zmagovati moramo. Morda to niti ni tako slabo." Evforija po prijateljski zmagi nad Portugalsko se je hitro sesula. "Po tisti zmagi sem govoril, da je bila le tekma za trening, da ne pomeni dosti. Čakala nas je precej težja. Španija je bila za nas predobra. Mi pa počasni, zamujali smo v akcijah, pred 50 tisoč našimi navijači cel polčas nismo naredili prekrška," je razlagal selektor Zlatko Dalić.

Vso nemoč Hrvatov se da strniti z akcijo Bruna Petkovića. Sam je bil pred golom, z Rodrijem za hrbtom, pa se je vrgel kot pokošen in namesto strela izbral izsiljeno enajstmetrovko. Zapravil jo je. Odbito žogo po obrambi Unaija Simona je v nadaljevanju napada spravil v mrežo, a je sodnik razveljavil zadetek, ker so Hrvati ob penalu prehitro planili v kazenski prostor. "Moral bi iti po zadetek pred tem, gol je bil prazen," je dejal Dalić in komentiral nepisano pravilo, da nogometaš, nad katerim je storjen prekršek, ne izvaja enajstmetrovke. "Če že mi s klopi tega nismo mogli razrešiti, v ekipi obstaja hierarhija, streljati bi morala Perišić ali Majer."

Ampak takrat je bilo Hrvatom že jasno, da je konec. Na igrišču in na tribunah, kjer je vzdušje ugašalo, čeprav je bilo v Berlinu čez dan več kot sto tisoč njihovih navijačev, na olimpijskem stadionu pa okoli 50 tisoč, dve tretjini vseh. V 65. minuti je Dalić iz igre že potegnil Luko Modrića in Matea Kovačića: "Tretji gol nam je vzel voljo. Jasno nam je bilo, da po uri igre ne bomo nič spremenili. Raje smo spočili Modrića in Kovačića in se že obrnili k Albaniji. Ne smemo si dovoliti pesimizma. Še naprej je vse v naših rokah. Opravičilo vsem, ki so prišli v Berlin, z vstopnico ali brez nje, verjamem, da bodo naša moč v Hamburgu." Tam Hrvaška v sredo igra proti Albaniji, dan pozneje bosta drugi veliki derbi skupine B udarili Španija in Italija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta