(EURO 2024) Prekmurca, ki garata na igrišču, v velikem pričakovanju. Janža: Želim si, da bo Jojo spet čaral

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.06.2024 05:01

Prekmurske barve bosta v dresu slovenske izbrane vrste zastopala Tomi Horvat in Erik Janža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomi Horvat je s Sturmom osvojil dvojno krono, pred reprezentančnim zborom pa zaročil partnerico.
Miha Dajčman

Za vezistom Sturma Tomijem Horvatom je odlična sezona, v njej je na 45 tekmah v črno-belem dosegel enajst golov in desetkrat podal za gol, Gradčani pa so po dolgih letih osvojili naslov državnih prvakov in drugo pokalno lovoriko zapovrstjo. Bočni branilec Gornika Zabrze Erik Janža, ki je tudi kapetan ekipe, je v minuli sezoni na 24 tekmah vpisal štiri asistence, s klubom osvojil šesto mesto poljskega prvenstva, predvsem pa se je dokazal v reprezentančnem dresu in bil eden ključnih igralcev Slovenije v uspešnih kvalifikacijah za Euro 2024.

"Za mano je res fantastična sezona, ki smo jo v klubu kronali z dvema lovorikama. Zdaj je čas za reprezentanco, prihaja res pomemben turnir, ki ga vsi nestrpno pričakujemo. Po takšni sezoni lahko v reprezentančni dres prenesem veliko pozitivnih stvari, na številnih tekmah sem odigral dobro in s tem seveda raste tudi samozavest. Komaj že čakam nove obračune," je na zboru slovenske izbrane vrste dejal Tomi Horvat. Počitka za 25-letnika ni bilo veliko, po le nekaj dneh premora je že treniral z reprezentanti, vmes pa poskrbel še za pomemben mejnik v življenju in se zaročil. Zdaj pravi, da je osredotočen na veliko tekmovanje, o katerem je sanjal. "Vedno spremljamo skoraj vse tekme, ko je čas za prvenstva reprezentanc. In zdaj bomo tudi mi tam. Imamo priložnost, da pokažemo, kako dobri smo," še pravi Prekmurec, ki je za Slovenijo do sedaj igral na petih tekmah.

Bolj ključno vlogo od Horvata je imel v zadnjem obdobju v reprezentanci njegov pet let starejši soigralec Janža. Že res, da je slovenski dres oblekel (le) osemkrat, toda v zadnjih kvalifikacijah je ob dobrih igrah dosegel še dva gola in postal standardni član prve enajsterice čete Matjaža Keka. "Že veliko medijsko zanimanje razkriva, da je pred nami nekaj velikega za celotno Slovenijo. Komaj čakam, da vidim številne slovenske navijače na nemških stadionih, ki pojejo slovensko himno. Že sedaj imam kurjo polt. To nam seveda ne sme biti breme, temveč nas mora še bolj podžgati," je vznemirjen Erik Janža.

Erik Janža
Miha Dajčman

Otrok Mure se bo na nemških stadionih boril z nekaterimi izjemnimi napadalci in krilnimi nogometaši, toda o njih ne razmišlja. "Nisem človek, ki bi brskal po internetu in iskal določene zadeve. To me sploh ne zanima. Bomo že imeli pred tekmami sestanke, videoanalize, takrat bomo izvedeli vse, kar moramo vedeti. Za zdaj je naša naloga, da gledamo nase in svojo formo. Prepričan sem, da bo štab pred tekmami pripravil vse potrebno," pravi 30-letnik, ki je za Slovenijo debitiral leta 2014, nato pa kar devet let čakal na drugi reprezentančni nastop. 

V reprezentanco se je po sicer krajšem premoru vrnil tudi Josip Iličić, ki je vpoklic v izbrano vrsto dočakal dve leti in pol po zadnji tekmi za Slovenijo. "Jojo je ekstra klasa za našo reprezentanco. Šel je skozi težko obdobje, a je – kolikor sem spremljal slovensko ligo – spet fit in predvsem v zelo dobri formi. Prepričan sem, da nam lahko pomaga, želim pa si tudi, da bi čaral tako, kot je že v preteklosti velikokrat čaral," je o Iličiću dejal Janža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta