(EURO 2024) Hrvaška proti Španiji bo prvi derbi: Kako ob živce spraviš Modrića

Borut Planinšič ml.
15.06.2024 06:15

Španci imajo načrt, kako v Berlinu, ki bo povsem hrvaški, ustaviti 38-letnega nogometnega mojstra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luki Modriću in soigralcem je samozavest dvignila zmaga na Portugalskem.
EPA

Drugi dan evropskega prvenstva, pa je tu že prvi derbi. Hrvaška proti Španiji postaja železni repertoar nogometnih Eurov. Četrtič zapored se udarita na turnirju najboljših reprezentanc stare celine. Ne le zaradi zadnjih zmag za blage favorite veljajo Španci. Toda danes ob 18. uri jih v Berlinu čaka kockasti pekel: na olimpijskem stadionu je prostora za 75 tisoč navijačev, a Hrvatov naj bi bilo v nemški metropoli čez sto tisoč.

Mnogi bodo brez vstopnice postopali naokoli. A tudi na tribunah bo vse po hrvaško, južni sosedje napovedujejo, da jih bo na tekmi več kot 50 tisoč. Totalna hrvaška fešta, njihov rekord, ko gre za obisk tekem na tujem. Kako? Enostavno: navijači so poleg svoje kvote ogromno vstopnic pokupili od Nemcev. In vso to pomoč bo njihova reprezentanca še kako potrebovala. Španija jo je vrgla z Eura 2020 v osmini finala, v tisti divji tekmi, ki se je po podaljških končala s 5:3. In Španija jo je v lanskem finalu lige narodov premagala po penalih.

To bo najbrž res zadnji veliki turnir Luke Modrića. Svoj peti Euro igra in pri 38 letih si velikega rezultata želi tudi na evropskem prvenstvu. Hrvaška je šla dvakrat "le" do četrtfinala. Žreb pa je v skupino B nametal takšna moštva, da bo prvi podvig že napredovanje - zraven so še aktualni prvaki Italijani in avtsajderji Albanci. Samozavest Hrvatov je na vrhuncu, saj so za ogrevanje dobili obračun na Portugalskem.

In čeprav so tu še taki asi, kot sta Joško Gvardiol in Mateo Kovačić iz Manchester Cityja, se zdi, da Španci govorijo le o Modriću. Tudi njegov soigralec pri Realu Joselu. "Hrvati so močni. Pogledali smo si njihovo tekmo s Portugalsko, ki je pokazala, da so zelo dobro sestavljeno moštvo z vrhunsko sredino in mladimi igralci v obrambi. Ampak ... Luka je najboljši. Kljub svojim letom premore neverjetno nogometno strast. Morali mu bomo nameniti posebno pozornost," je dejal napadalec trikratnih evropskih prvakov - le še Nemčija ima toliko naslovov - in namignil na malce umazan načrt: "Če ga spravimo ob živce, ga lahko vržemo iz ritma, ker je občutljiv." In kako to storiti? "To so stvari, ki ostanejo med nami. Kar se zgodi na igrišču, ostane na igrišču."

Pari 1. kroga EP - danes, skupina A, ob 15. uri: Madžarska - Švica; skupina B, ob 18. uri: Španija - Hrvaška; ob 21. uri: Italija - Albanija; jutri, skupina D, ob 15. uri: Poljska - Nizozemska; skupina C, ob 18. uri: Slovenija - Danska; ob 21. uri: Srbija - Anglija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta