Ekipno evropsko prvenstvo v Mariboru: Še atletski zvezdniki na Festivalu Lent

Uroš Gramc Uroš Gramc
15.10.2024 15:35

Štajerska prestolnica bo prihodnje leto gostila največje atletsko tekmovanje v slovenski zgodovini, na katerem pričakujejo tudi nekatere največje ase tega športa. Naši bodo spet lovili vstopnico za elitno družbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S podpisom pogodbe je v Mariboru potrjena nova velika športna prireditev.
Sašo Bizjak

Maribor bo v začetku prihodnjega poletja gostil največje atletsko tekmovanje v samostojni Sloveniji, so bili ponosni podpisniki pogodbe ob slavnostnem trenutku v prostorih mariborske občine. Župan Saša Arsenovič je preštel, da jih še 252 dni loči od ekipnega evropskega prvenstva druge in tretje divizije, predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Primož Feguš se je za zaupanje zahvalil predsedniku krovne evropske organizacije Bolgaru Dobromiru Karamarinovu, direktor Športa Maribor Ranko Šmigoc pa je povedal, kaj morajo v naslednjih osmih mesecih še postoriti, da bo zagotovljeno vse za tekmovalce. 

Prav veliko niti ne. "Manjka ogrevalna infrastruktura, dodatno metališče za suvanje kroge in met kopja. Dve zadevi, ki bosta v Športnem parku Tabor prek ceste. Načrtuje se, da bo Engelsova ulica v času tekmovanj zaprta. Prehod smo ustvarili s postavitvijo nove ograje, kar ste najbrž že opazili. Naredili bomo vse, da bo dogodek v najvišjih možnih frekvencah," je zatrdil Šmigoc. 

Dediščina vstopa v olimpijsko družino

In kako je prvenstvo, na katerem se bo merilo 31 reprezentanc, uvrščenih od 17. do 47. mesta na stari celini, sploh prišlo v našo državo? Ker je Izrael, ki je bil prav tako v finalnem izboru, zaradi vojne odpadel in ker je "AZS ena od najbolj aktivnih članic Evropske atletike," je dejal njen prvi mož Dobromir Karamarinov. Pa še nekaj je tehtnico nagnilo na našo stran: "Dobil sem pozitivno mnenje predsednika evropskega olimpijskega komiteja Spyrosa Capralosa. Lanski Olimpijski festival evropske mladine (Ofem) je bil na visokem nivoju, občudoval je, kar ste naredili v Mariboru. No, pa tudi letošnje atletsko balkansko prvenstvo do 18 let ni bilo kar tako." 

Sašo Bizjak

"Lani smo postali del olimpijske družine, kot zapuščino pa pridobili tudi nekaj infrastrukture, ki omogoča, da bomo del tako pomembnega dogodka. Ne prirejamo ga zgolj zato, da pridejo tujci, ampak želimo, da bi bil inspiracija našim mladim športnikom," je povedal Saša Arsenovič. Mariborski župan je dodal, da bodo tekmovanju prilagodili termin Festivala Lent. "Da bomo atletom Maribor prikazali v najboljši možni luči. To bomo storili tudi z vključevanjem Kozjaka, Pohorja, kulturne infrastrukture, regije v celoti. Želim, da bi se ti ljudje tukaj dobro počutili in seveda dosegali dobre rezultate. Tu se bodo gradile dobre vezi, ki jih še bolj potrebujemo, vidimo, da so vojne povsod. Mladi iz 31 držav se bodo družili, to bo pomagalo pri boljših medsebojnih odnosih in verjamem, da se bodo z družinami, v poslu radi vračali." 

Slovenci v lov na prvo ligo

Štajerska prestolnica bo v dveh terminih, saj bo tekmovanje za drugo in tretjo divizijo potekalo posebej, skupno gostila 1500 športnikov. Slabo polovico manj kot pri Ofemu, ki je neka orientacijska točka pri organizaciji. Je pa ta projekt tudi manj logistično zahteven, saj bo vse športno dogajanje skoncentrirano na enem mestu - v Športnem parku Tabor. Koliko obiskovalcev bo prišlo v mesto ob Dravi, prireditelji še niso računali, a najbrž bo treba postaviti dodatne tribune. Nekaj je odvisno tudi zvezdniške zasedbe. Največ imajo pokazati Norvežani z dvema zlatima olimpijcema iz Pariza, Jakobom Ingrebritsnom in Markusom Roothom, ter srebrnim Karstenom Warholmom, lani so Vikingi z Belgijci in Turki izpadli v drugo ligo. 

Morda bo kak navijač več zaradi prisotnosti vseh reprezentanc na območju bivše skupne države, Avstrije, Češke ... pa tudi slovenskih atletov. Četrto mesto so osvojili na Poljskem, za las zgrešili tretje, ki je vodilo v prvo divizijo. Kristjan Čeh je z zlato kolajno in metom diska 69,94 metra celo postavil rekord teh tekmovanj, Tina Šutej (skok s palico) in Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 metrov z ovirami) sta osvojili srebrno medaljo. "Pol točke nam je zmanjkalo za prvo ligo. Upam, da bomo pred domačim občinstvom napredovali. Trenutno se pogovarjamo z vsemi našimi najboljšimi atleti za sodelovanje in načeloma imamo vsa zagotovila, če le ne bo kakšne poškodbe. Optimistični smo glede udeležbe tudi zato, ker to bo ena od zadnjih možnosti za lovljenje norm za svetovno prvenstvo v Tokiu," je dejal Primož Feguš

Dodal je, da dileme pri AZS, kam v državi umestiti tekmovanje, niti niso imeli. "Maribor je edino mesto v Sloveniji, ki ga lahko gosti, saj ima edino vso potrebno tekmovalno infrastrukturo. Nekatera druga lahko organizirajo le evropska tekmovanja nižjega ranga. Pa tudi z vidika namestitev tukaj ni težav. Upam, da se bosta naše prijateljstvo in partnerstvo nadaljevala." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta