Drama na Bonifiki: Remi Maribora proti Kopru za potrditev drugega mesta, Bravo po zmagi nad Olimpijo četrti

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.05.2024 19:43

Ob 17.30 sta se začeli zadnji tekmi prve lige v sezoni. Obračuna Koper - Maribor in Olimpija - Bravo sta odločala o razpreditvi ekip med drugim in četrtim mestom. Vijoličasti so prvenstvo končali na drugem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Dajčman

Maribor in Olimpija sta se na daljavo borila za drugo mesto, ki v primeru, da pokalni zmagovalec dvoboja med Rogaško in Gorico ne bo pridobil licence za evropska tekmovanja, prinaša nastopanje v kvalifikacijah za evropsko ligo. Koper in Bravo pa sta bila v boju za četrto mesto, ki bo morda vodilo v kvalifikacije za konferenčno ligo.

Trener Maribora Ante Šimundža se je odločil za dve spremembi v začetni enajsterici v primerjavi z derbijem. Jan Repas in Arnel Jakupović sta manjkala zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, tekmo sta od prve minute začela Blaž Vrhovec in Etienne Beugre. Prvič je bil na klopi Riad Silajdžić, 19-letni zvezni igralec mladinske ekipe.

Na Bonifiki se je zbralo spodobno število gledalcev, na tribunah je bilo veliko pristašev Maribora, ki so si želeli, da vijoličasti drugo sezono brez lovorike zaključijo z zmago za potrditev drugega mesta. Obračun se je začel s slovesnostjo,  s 30 leti je kariero profesionalnega nogometaša zaključil bočni branilec Matej Palčič. Koprčan je dve leti igral tudi za Maribor, zato so sta mu spominska dresa obeh klubov predala predsednik Primorcev Ante Guberac in športni direktor vijoličastih Marko Šuler.

Koprčani so povedli v 12. minuti, ko je Mariborčan Luka Vešner Tičič lepo podal z desne strani na levo stran kazenskega prostora, kjer je bil natančen Wisdom Sule.

Mariborčani so si nato priigrali več resnih priložnosti. Najprej je v 16. minuti s prostega strela nevarno sprožil Josip Iličić, po obrambi Jana Koprivca pa je odbito žogo v zunanji del mreže poslal Marko Božić. Strel Iličića v 22. minuti po podaji Martina Milca je končal tik ob levi vratnici. V 38. minuti pa je po podaji kapetana Maribora strel Beugreja z glavo zaustavil Koprivec.

Mariborčani so izenačili v 42. minuti. Kot je izvajal Iličić, gostje so izbijali, žoga je po skoku Blaža Vrhovca prišla do Hilala Soudanija, Alžirec pa je dosegel petnajsti prvenstveni gol v sezoni.

V drugem polčasu smo na Bonifki zaradi številnih prekrškov videli raztrgano igro, a tudi veliko priložnosti. V 55. minuti bi David Šmajc lahko dosodil enajstmetrovko, ko je Koprivec podrl Iličića po lobu Kranjčana, ki je končal ob golu. Pet minut kasneje je imel Božić priložnost za preobrat, sam je bil pred Koprivcem, a je bil primorski vratar uspešnejši.

Sledili so minute Kopra. Strele gostiteljev, ki so takrat najbrž že vedeli, da Bravo v Stožicah vodi, pa so ustavili mariborski obrambni blok in razpoloženi Ažbe Jug, ki je odlično posredoval predvsem v 71. minuti po strelu Bedeja Osujija in v 77. minuti, ko je prosti strel izvajal Vešner Tičič.

Po 80. minuti je bila tekma za nekaj trenutkov prekinjena, ko je zaradi prekrška na tleh obležal Milec, hkrati pa je za tribuno domače navijaške skupine močno počilo. Tifozi so s strani celotnega stadiona poželi reakcije neodobravanja. 

V 87. minuti je imel Fran Tomek priložnost za zmago Koprčanov, a je za las zgrešil vrata vijoličastih. Še naprej so Koprčani napadali. Kmalu po izteku 90. minute so se na Bonifiki veselili mariborski navijači, saj je uradni napovedovalec sporočil, da se je tekma v Stožicah končala z zmago Brava nad Olimpijo z 1:0. Gol je dosegel Martin Pečar. V sodnikovem dodatku so Koprčani na veselje domačih gledalcev dosegli gol, zadel je Tomek, toda Šmajc je zaradi prepovedanega položaja gol razveljavil. 

Drama na Bonifiki se je nadaljevala. V 98. minuti je Sule padel v kazenskem prostoru po posredovanju Svena Šoštariča Karića, sodnik je dosodil enajstmetrovko in domačini so se znova veselili. Toda VAR je Šmajca pozval k ogledu posnetka akcije in sodnik je enajstmetrovko razveljavil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta