Dončićev Dallas v krizi: Številke ostajajo, a nasmeška (in zmag) ni

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
27.03.2023 05:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oslabljeni Charlotte Dončića sicer ni ustavil, je pa drugič zapored premagal Dallas.
Reuters

Da je vse, kar potrebuje, sušeno meso in rakija, je še nekaj dni nazaj slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić sporočal s svojo garderobo, šaljivo majico. A zgolj suhomesnati izdelki in žganica ne bodo dovolj, če bo želel z Dallasom ostati na parketu še v drugi polovici aprila. Mavericks so izgubili še drugi zaporedni obračun s Charlottom, ki na 14. mestu vzhodne konference nima več možnosti za končnico. Po petkovem v domači dvorani (109:117), ki so ga pospremili žvižgi njihovih lastnih navijačev, še nedeljskega v gosteh (104:110).

Po četrtem porazu v nizu in to v delu sezone, ključnem za ekipe, ki še nimajo zagotovljenega mesta v končnici, je jasno - Dallas je v krizi. Dončićeve številke sicer ne padajo, na zadnjih treh tekmah, ki jih je povezal po dvotedenski odsotnosti zaradi težav s stegensko mišico, je bil na ravni svojega sezonskega povprečja - za centrom Philadelphie Joelom Embiidom je s 33,1 točke na tekmo drugi najboljši strelec lige, z 8,2 asistence pa šesti podajalec -, na zadnjem obračunu s Charlottom ga je celo presegel, dosegel 40 točk, dvanajst skokov in osem podaj, a to ni bilo dovolj, da bi se Dallas izognil zdrsu po lestvici. Čeprav je Dončićeva ekipa prvič po lanskem decembru zaigrala v polni postavi, razpoloženih soigralcev ni imel. Kyrie Irving je za 18 točk iz igre zadel le sedem metov od 21, preostali člani prve peterke, Josh Green, Reggie Bullock in Dwight Powell, pa so zmogli le pet točk. Skupaj!

Jezen med tekmo, besen po njej

Reuters

"Zadnji dve tekmi smo slabo začeli, kar ni dobro. Že po prvi smo se pogovorili, kaj se je zgodilo, in pogledali posnetke. Dogovorili smo se glede načrta, a se ga nismo držali v prvi četrtini," je razloge za slabo formo iskal trener Dallasa Jason Kidd. Charlotte, franšiza, ki jo je legendarni Michael Jordan leta 2010 kupil za 180 milijonov dolarjev (136 milijonov evrov po takratnem tečaju), zdaj pa se pripravlja za prodajo svojega deleža, po oceni revije Forbes vrednega 1,7 milijarde dolarjev (1,5 milijarde evrov), je Teksašane spravila na kolena, čeprav je igrala brez treh najboljših strelcev v sezoni, LaMela Balla, Terryja Rozierja in Kellyja Oubreja jr. In pošteno razjezila Dončića. Po tekmi je besno odkorakal v garderobo, za pogovore z novinarji tokrat ni bil dosegljiv, njegova jeza pa je bila vidna že med samo tekmo. Zaradi ugovarjanja - glavni sodnik Kevin Scott dejal, da je sodniško ekipo naslovil z neprimernim besednjakom med protestom za odločitev, ki se je v kasnejši analizi izkazala za pravilno - je dobil tehnično napako, že 16. v sezoni, zaradi katere bo moral izpustiti jutrišnjo tekmo proti Indiani. Dva dni prej ga je liga NBA kaznovala s 35 tisoč dolarji, ker je sodnikom s prsti nakazal, da jih zanima le denar.

Čeprav njegova osebna statistika tega ne kaže, z Dončićem v teh dneh ni vse v redu. Podrobnosti sicer ni razkril, je pa po prvem od dveh zaporednih porazov proti Charlottu potožil, da ima težave v zasebnem življenju: "Včasih nimam občutka, da sem to jaz. Preprosto sem tam zunaj. Včasih sem se res zabaval, nasmejan na igrišču, vendar je bilo tako frustrirajoče zaradi številnih razlogov, ne le zaradi košarke." "Treba mu je čestitati, ker je to povedal na glas. Tudi on je samo človek. Povedal je resnico. Kot organizacija imamo dolžnost, da mu pomagamo, kar tudi počnemo. Upam, da ga bomo kmalu spet videli nasmejanega. Prepričan sem, da ga bomo," je o prvem zvezdniku svoje ekipe dejal Kidd.

Reuters

Z Irvingom vse nižje

Nekdanjega vrhunskega organizatorja igre, ki je bil kot igralec zraven, ko je Dallas osvojil doslej svoj edini šampionski prstan, in njegov strokovni štab čaka še ena naloga - najti kemijo med najbolj izpostavljenima posameznikoma v moštvu. Da bo prihod Irvinga v Teksas premešal razmerja moči v ligi, so si bili v začetku februarja enotni poznavalci lige. Realnost je drugačna. Odkar je osemkratni udeleženec tekme vseh zvezd in prvak leta 2016 s Clevelandom oblekel dres Dallasa, moštvo drsi po lestvici navzdol. Pred menjavo, po kateri sta se Dorian Finney-Smith in Spencer Dinwiddie preselila v Brooklyn, so bili žrebički z 29 zmagami in 26 porazi na šestem mestu zahodne konference, zdaj so padli na enajsto mesto. Odkar se jim je pridružil zvezdnik, ki je znan tudi po svojih kontroverznih prepričanjih, kot sta odklonilen odnos do cepljenja in pritrjevanje teoriji o ravni Zemlji, je Dallas dobil le sedem od 20 tekem.

Zvezdniški tandem Dončić-Irving še išče pravo kemijo.
Reuters

S skupno 36 zmagami in 39 porazi Dallas sicer še ni izgubil možnosti, da svojo sezono podaljša čez redni del. Ekipe v zahodni konferenci so blizu, Golden State na šestem mestu, zadnjem, ki prinaša neposredno uvrstitev v končnico, ima tri zmage več, Oklahoma na desetem mestu, ki prinaša dodatne tekme za preboj med osem najboljših, pa eno. Sedem tekem je še ostalo Luki z druščino, da spet ujame zmagovalni ritem.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta