Carlos Alcaraz: Ne najboljši najstnik, samo - najboljši

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.11.2022 20:14

Najmlajši na teniškem prestolu ob koncu sezone prekinil kar 18-letno vladavino velike četverice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V New Yorku se je Španec vpisal med nesmrtne.
EPA

Lani ta čas je bil še na 32. mestu, od srede septembra pa je na vrhu in bo tam tudi prezimil. Španski mladenič Carlos Alcaraz je naredil največji skok za številko ena, odkar, to je pol stoletja, obstaja lestvica ATP. Pri 19 letih in 214 dnevih, kot bo star 5. decembra, bo najmlajši od osemnajstih, ki sezono zaključuje na teniškem prestolu, in edini najstnik. Pred njim je ta rekord držal Avstralec Lleyton Hewitt, pred natanko dvema desetletjema je štel 20 let in 275 dni.

Alcarazu, zaradi poškodbe trebušne mišice ni debitiral na zaključnem mastersu sezone, sta lovoriko "podarila" Stefanos Cicipas, ko je izgubil že uvodni dvoboj v prestolnici Piemonta in s tem vse možnosti, da zbere več točk, in Rafael Nadal, ki je bil poražen tudi v drugem dvoboju proti Felixu Auger-Aliassimu in je ostal brez polfinala. Carlitos je postal četrti Španec na vrhu lestvice in šele drugi na tem mestu ob koncu sezone po Rafaelu Nadalu, ki mu je uspelo petkrat. Prekinil je kar 18-letno vladavino velike četverice, Nadala, Rogerja Federerja (oba po 5 naslovov), Andyja Murrayja (1) in Novaka Đokovića (7). Slednji je slavil v zadnjih dveh letih in je 16 let mlajšemu tekmecu kar precej olajšal delo s svojim anticepilstvom. Spomnimo se le drame iz Avstralije, od koder so ga deportirali, ni se smel udeležiti niti OP ZDA in štirih mastersov v Severni Ameriki, ni manjkalo veliko, da bi ostal še brez turnirja v Torinu.

Na drugi strani je Nadal precej tekmovanj izpustil zaradi poškodb in mu niti dva osvojena grand slama nista pomagala v boju s 17 let mlajšim rojakom. Ta se je bliskovito zavihtel med najboljše. Lani poleti je pri naših sosedih v Umagu dobil prvi turnir ATP, nato pa je začel podirati številne starostne rekorde zadnjega obdobja. Njegov prvi veliki skalp je bil v New Yorku Cicipas kot tretji igralec sveta, postal je najmlajši četrtfinalist v odprti eri, v Torinu pa je dobil zaključni masters mlajših generacij, na katerem bi lahko sodeloval tudi letos in še naslednje leto.

A Španca iz Villene v Valencii, ki se je v zadnjih štirih letih brusil na akademiji Juana Carlosa Ferrere, "otroški" turnirji več ne zanimajo. V Melbourne je januarja prvič odpotoval kot nosilec, kjer ga je v petih nizih v tretjem krogu izločil Italijan Mateo Berrettini. Vsestranski igralec za vse podlage je svoj prvi masters (seveda kot najmlajši) osvojil na betonu v Miamiju, drugega pa na pesku v Madridu (edini se letos lahko pohvali z več kot enim). V njegovi domači prestolnici je že bilo jasno, da mladenič piše sijajno kariero. V treh zaporednih dvobojih je pospravil prve tri nosilce. Najprej je postal prvi najstnik, ki je Nadala premagal na pesku, nato najmlajši s skalpom številke ena (Đokovića) in prvi, ki ju je kadarkoli ugnal enega za drugim. Za konec je padel še Alexander Zverev. Nemec mu je nato vrnil v četrtfinalu Roland Garrosa, v Wimbledonu ga je v četrtem krogu ustavil Jannik Sinner, a Španec Italijanu dolgo ni ostal dolžan. Na OP ZDA je na isti točki in po drugem najdaljšem dvoboju v zgodovini turnirja (5 ur in 15 minut) slavil dve leti mlajši tekmec, Carlos Alcaraz pa je novo poglavje teniške zgodovine nato spisal prav v New Yorku. V finalu ni bila na tnalu samo lovorika, ampak sta se s Casperjem Ruudom tolkla tudi za številko ena na lestvici. Komu je uspelo, je že dobro znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta