Zveza društev upokojencev Slovenije za dve letošnji zvišanji pokojnin: Kolikšen dvig zahtevajo?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
31.01.2023 06:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Komisija za pokojninske in invalidske zadeve, ki deluje pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), je sprejela stališče do uskladitev pokojnin v letu 2023. Nesporno je, da bo februarska redna uskladitev z veljavnostjo od 1. januarja vsaj v višini 4,9 odstotka, zelo verjetno pa je, da bo presegla 5 odstotkov, so ocenili. Poleg redne uskladitve v Zdusu z dvomesečnim zamikom zahtevajo še izredno uskladitev za en odstotek, če so bile pokojnine premalo usklajene v letu 2021, in 2,2 odstotka zaradi prekomerne podražitve vseh življenjskih potrebščin. Oba predloga, za redno 5-odstotno uskladitev in izredno v višini 3,2 odstotka, bodo predlagali svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Slovenije, ki bo o tem odločal 16. februarja. Pričakujejo, da bo svet Zpiza tak predlog sprejel in vladi v potrditev poslal predlog za izredno uskladitev.

Za sredo napovedanega protestnega shoda pred državnim zborom, ki ga organizirajo predstavniki ljudske iniciative Glas upokojencev, pa v Zdusu ne podpirajo. Menijo namreč, da v naši državi ni nihče ogoljufan pri pokojninah, je pa prikrajšan za marsikatero ugodnost zaradi še vedno veljavne zakonodaje, ki pa upokojencem resnično ni naklonjena. "Zahteve ljudske iniciative so naivne in populistične! Pravzaprav, če karikiram, zahtevajo, da nekdo, ki danes prejema plačo 800 evrov in bo jutri odšel v zaslužen pokoj, prejme naslednji mesec kot sveži upokojenec vsaj 1000 evrov pokojnine. Take izjave, pa naj bodo še tako všečne in simpatično oblikovane, preprosto rušijo veljavni pokojninski sistem in na krilih z medom namazanih besed obljubljajo enega od načel dialektičnega materializma – vsem enako," pravi Janez Sušnik, predsednik Zdusa.

Janez Sušnik 
Zdus

Ob tem dodaja, da Zdus vlaga veliko energije in napora, da bi take sistemske odklone čim prej (raz)rešili v korist vseh okoli 630.000 upokojencev. Torej na podlagi zakonov, podzakonskih aktov in drugih predpisov, nikakor pa ne na ulici, s transparenti v rokah. "V Zdusu se zato od takih spontanih dejanj posameznikov ali skupin distanciramo, saj zaznavamo, da gre pri tem shodu za osebni interes posameznikov, večina med njimi jih niti ni upokojena, da opozorijo nase in si tako v soju televizijskih kamer odrežejo košček medijske pozornosti, kakršne so bili deležni nekoč," pojasnjuje Sušnik. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?