Zunanja ministra Italije in Slovenije glede meje optimistična

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.06.2020 12:40

Slovenski zunanji minister Anže Logar je gostil italijanskega kolego Luigija Di Maia, poleg vprašanja odpiranja mej in zagona gospodarstva v EU, sta potrdila vrnitev Narodnega doma v Trstuv roke slovenski manjšini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulovič Jr.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je na delovnem obisku v Ljubljani danes  gostil italijanskega kolego Luigija Di Maia, ki je bil tako prvi "postcovidovski gost", kot se je izrazil gostitelj, med tujimi zunanjimi ministri pri nas.

Optimizem, proiciran v 15. junij

Najvažnejše je, da sta ministra na skupni tiskovni konferenci zdušno napovedala skorajšnje odprtje meje tudi med Slovenijo in Italijo. "Z optimizmom zremo v 15. junij," je ob tem pripomnil Logar. Di Maio se je gostitelju zahvalil za optimizem in dodal: "V Italiji smo začeli odpirati meje s 3. junijem. Na 15. junij bosta z nami odprli meje tudi Nemčija in Švica, močno pa upam, da še Avstrija." Pojasnil je, da je bila Italija prva in zelo huda žrtev koronavirusa na evropski celini: "Bila je tudi prva, ki je sprejela stroge ukrepe, nekateri menijo, da celo prestroge." A sedaj epidemiološki podatki, ki jih je "Italija pregledno in verodostojno objavljala ves čas", kažejo hiter upad okužb. 15. junij se sicer smatra kot nekakšen evropski datum odpiranja meja za večino držav v Evropski uniji oziroma na stari celini.

Boris Jaušovec

Narodni dom kot ključen dogodek

Glede vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti v Italiji, je Logar menil, da je v "Di Maiu naletel na zelo razumevajočega sogovornika." Oba sta vrnitev 13. julija, na na stoto obletnico sramotnega fašističnega požiga te veličastne stavbe, ki naj bi se je v Trstu udeležila oba predsednika držav, označila za "ključen dogodek v meddržavnih odnosih". Vendar tudi tukaj ministra nista prepričano potrdila, da bo na ta dan Narodni dom tudi zares formalno že v rokah slovenske manjšine. Di Maio je sicer dejal, da si bo prizadeval za vrnitev do tega datuma, in priznal, da se zakoni v Italiji res sprejemajo počasi, "a če je volja, gre to lahko veliko hitreje". Je pa italijanski gost zagotovil, da bo treba v okviru spreminjanja volilne zakonodaje v Italiji slovenski manjšini zagotoviti oziroma olajšati pot do njenega zastopstva v rimskem parlamentu. Kot je pojasnil, so v Italiji ozemlja, kjer živijo Slovenci, in zato morajo biti zastopani v parlamentu, saj je tako "določeno v zakonu".
Ministra sta se strinjala glede svežnja ukrepov na ravni Evropske unije za zagon gospodarstva po koronavirusni krizi. Di Maio je opozoril, da je pri skladu za okrevanje poleg njegovega obsega ključnega pomena hitrost, kdaj se bo začel izvajati. Oba sta zato upala, da bo po pravi poti, ki da jo je že ubrala Evropska komisija, do konca meseca sledil tudi Evropski svet.
Ministra sta še napovedala, da se bo predvidoma jeseni sestal koordinacijski odbor ministrov obeh držav, ki se je zadnjič srečal leta 2017.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta