ZPS ima 10 nasvetov: Kako se dobro pripraviti na črni petek in spletni ponedeljek?

A.L.
24.11.2022 11:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Spet je tu črni petek in z njim poplava posebnih ponudb in razprodaj. Nato pa mu seveda sledi še spletni ponedeljek, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer se obenem sprašujejo, ali se vse te ponudbe res splačajo. "Ker nam trgovci 'ponujajo' različne popuste skoraj skozi vse leto, ni rečeno, da je ponudba na črni petek res najboljša. Premislite, ali vse te izdelke res potrebujete, pozorni pa bodite tudi na spletne goljufe. Zbrali smo tudi deset koristnih nasvetov, s pomočjo katerih se boste lažje znašli."

Deset nasvetov: kako se dobro pripraviti na črni petek in spletni ponedeljek?

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na črni petek res ugodne, niso vse tako dobre, kot se zdi na prvi pogled. Naj vas v petek ne zagrabi nakupovalna mrzlica, pomembno je, da se na spletne razprodaje dobro pripravite. Na ZPS so pripravili nekaj nasvetov, ki jih v nadaljevanu objavljamo v celoti.

1. Načrtovanje je pomembno

Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov še kakšen dan pred 'uradnim' črnim petkom.

2. Pričnite črni petek … že v četrtek

Čeprav se vrata klasičnih trgovin odprejo šele ob 9. uri, spletni trgovci nikoli ne počivajo. Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno pričnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane, svetujejo na ZPS. 

3. Preverite tudi pri drugih trgovcih: naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena

Pomembno je, da za izdelek, ki ga imate v mislih, spremljate ceno vsaj nekaj tednov ali mesecev. Tako boste vedeli, ali je ponudba na črni petek v resnici dobra. In to ne le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci.

Tudi nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu odkrijete še nižjo ceno, jo izenačijo. Uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih.

4. Prijavite se na spletno stran in položite izdelke v košarico

Na ZPS opozarjajo, da imajo na črni petek številni spletni trgovci povečan promet na strani, zato le-te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Prijavite se na stran in v košarico položite izdelke, ki jih želite kupiti. Proces nakupovanja boste lahko opravili hitreje.

5. O izdelku poiščite čim več informacij

Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja. Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej če gre za dražje izdelke. 

Velikokrat se izkaže, da so cenejši izdelki boljše kakovosti kot njihovi dražji konkurenti, ali pa da obstajajo cenejše in enako dobre alternative.

6. Je (res ugoden) nakup neznane blagovne znamke v resnici dober posel?

"Ne trdimo, da so izdelki manj znanih blagovnih znamk slabše kvalitete, a dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana," pišejo na ZPS in dodajo: "Črni petek je za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni. In ker ima televizor oznako 4K in HDR, še ni nujno, da bo slika tako dobra kot pri najboljših modelih na testu."

7. Ne čisto zadnji model, a še vedno dobra alternativa

Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Kot kažejo testi, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene. Če vam torej ne pomeni veliko, da v žepu ali torbi nosite zadnji model telefona ali tablice ali da na zidu visi zadnji model televizorja – tako ali tako bodo po letu dni na voljo novi modeli -, lahko prihranite tudi s tem, da ne kupite zadnjega modela.

8. Preverite spletne cene

Ne želite kupovati prek spleta in raje nakupujete v klasični trgovini? Kljub vsemu uporabite telefon. Pred nakupom preverite spletne cene. Če so cene na spletu nižje, povprašajte trgovca za popust.

9. Ste si premislili? Ponudba le ni tako dobra, kot ste pričakovali?

Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali, da bo, imate pri nakupu po spletu možnost, da ga v 14 dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, a preverite, ali to velja tudi na črni petek.

V primeru, da ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka, s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso, pravijo na zvezi potrošnikov. 

10. Ne pozabite na Spletni ponedeljek (Cyber Monday) in decembrske popuste

Ste zamudili ponudbo? Kot smo že zapisali na začetku: obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?