Zorčič za zdaj ne bo odstopil. Krivec: V tem primeru sledi predlog za razrešitev

Vodje poslanskih skupin SDS, SMC in NSi so se danes popoldne sestali s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem in mu predložili 47 podpisov poslancev z zahtevo po njegovi zamenjavi. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je pojasnil, da odločitev o tem, ali bo odstopil, prepuščajo Zorčiču, v nasprotnem primeru pa bodo vložili predlog za njegovo razrešitev. Zorčič je medtem pojasnil, da za zdaj ne bo odstopil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodje poslanskih skupin koalicije so Igorja Zorčiča danes pozvali, naj odstopi, sicer bodo v državni zbor vložili predlog za njegovo razrešitev.
Robert Balen

"Mi podpise imamo, zato smo jih tudi prinesli," je v državnem zboru pojasnil vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Po njegovih besedah ima predsednik državnega zbora Igor Zorčič čas za razmislek o tem, ali bo odstopil z mesta predsednika državnega zbora, do začetka prihodnjega tedna. V nasprotnem primeru bodo vložili predlog za njegovo razrešitev, je bil jasen Krivec.

Zorčič je nato kmalu po izjavi Krivca sporočil, da za zdaj ne namerava odstopiti. Kot je pojasnil, podpisi, ki so mu jih danes prinesli, niso bili oštevilčeni, ob tem pa da ni bila izražena nobena zahteva po njegovem odstopu. Na vprašanje, kdaj bi lahko vložili predlog za Zorčičevo razrešitev, je Krivec odgovoril, da je na Zorčiču, da sklicuje seje državnega zbora.

"Če bomo podali zahtevo za izredno sejo, je datum prepuščen njemu," je pojasnil vodja poslancev SDS. Na vprašanje, koliko podpisov lahko pričakujemo pod predlogom za razrešitev Zorčiča, Krivec ni hotel nesporedno odgovoriti. Dejal je le, da se na koncu lahko zgodi, da bo podpisov celo več kot 47.

Žiža: Ne bom podpisal predloga za razrešitev Zorčiča

A kot kažejo izjave nekaterih poslancev, v koaliciji očitno še nimajo zagotovljenih 47 glasov za Zorčičevo razrešitev. Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža je za Delo pojasnil, da gre pri omenjenih podpisih zgolj za poziv Zorčiču, da odstopi. V kolikor tega ne bo storil in bo vložen predlog za njegovo razrešitev, pa svojega podpisa ne bo prispeval, je pojasnil Žiža.

Spomnimo, v koaliciji so Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora poskušali razrešiti že konec letošnjega marca, a na tajnem glasovanju niso zbrali potrebnih 46 glasov za njegovo razrešitev. Od 47 oddanih glasovnic sta bili na tajnem glasovanju neveljavni dve glasovnici. Če bo razrešitev Zorčiča v drugo uspešna, se kot njegov najverjetnejši naslednik na vrhu državnega zbora omenja poslanec NSi Jožef Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta