Zorčič z zapisom sprožil odzive iz koalicije. Izvršni odbor SMC tehtal možnosti Počivalškovega povratka med poslance

Ž.V.
01.04.2021 14:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Potem ko koaliciji ni uspelo zamenjati predsednika državnega zbora, se je Igor Zorčič v zvezi s tem spet oglasil na twitterju. "Zahteva, da mesto predsednika državnega zbora pripada manjšinski koaliciji, nima prav nobene ustavne ali poslovniške podlage. Tega ne poznajo nikjer na svetu," je zapisal "prvi med enakimi", odslej poslanec poslanske skupine nepovezanih, in sprožil vrsto odzivov zlasti iz vrst koalicijskih partneric SDS in NSi. Prav tam so namreč prepričani, da Zorčič po premiku iz koalicijske SMC v opozicijo po ustaljeni parlamentarni praksi državnega zbora ne more več voditi. 

"To je verjetno prvoaprilska šala, drži? Ker druga možnost je samo še bolestno oklepanje stolčka ..." se je ob Zorčiča obregnil zunanji minister iz vrst vladajoče stranke SDS Anže Logar. Oglasil se je tudi podpredsednik državnega zbora in član SDS Jože Tanko, ki je zapisal: "Ko vodja upora, tako je sebe na tiskovni poimenoval Igor Zorčič, poziva k povezovanju. K nečemu, česar v svoji SMC ni zmogel."

"No,vsekakor mesto PDZ pripada vladajoči koaliciji, in če vlada nima večine v državnem zboru, se mora pač posloviti, to je temeljni postulat parlametarnega sistema. Tako da brez vašega odstopa ali razrešitve in imenovanja novega predsednika državnega zbora nas zelo v kratkem čakajo predčasne volitve. Si jih želite?" je aktualnega predsednika državnega zbora vprašal član NSi Janez Pogorelec. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler pa mu je sporočil: "Gospod Igor! Če ste odgovorni politik in demokrat, glede na to, da ste zapustil koalicijo in SMC, veste, kaj morate narediti!" 

V vladajoči SDS so sicer že napovedali nov poskus Zorčičeve zamenjave, za kar jim je umanjkal en poslanski glas. Na mizi je zato scenarij o vrnitvi gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška v poslanske klopi. Tako bi njegovega nadomestnega poslanca, SD-jevega Gregorja Židana izpodrinili s poslanske funkcije, koaliciji pa zagotovili 46. glas. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta