Znotraj SDS se krepi pritisk na Logarja. Kangler o Platformi sodelovanja: Vidim elito, ne pa preprostega človeka

L. M.
08.09.2023 16:49

Špekulacije o morebitni politični aktivaciji Anžeta Logarja izven SDS so očitno razburkala tudi vrste največje opozicijske stranke pod vodstvom Janeza Janše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Logar še ni razkril, ali bo iz Platforme sodelovanja nastala nova politična stranka.
Robert Balen

Društvo Platforma sodelovanja, ki ga je s somišljeniki konec maja ustanovil poslanec SDS Anže Logar, bo jeseni prešlo v drugo fazo svojega delovanja. Včeraj se je tako sestal upravni odbor društva, ki je med drugim obravnaval aktualne tematike in začrtal časovnico za delo v prihodnje, so sporočili prek družbenega omrežja X. V Platformi sodelovanja so ob ustanovitvi napovedovali več okroglih miz o izzivih, ki so ključnega pomena za Slovenijo. Spomnimo, poleg Logarja so med člani upravnega odbora tudi bivša evroposlanka SDS Romana Jordan, poslanka SDS Eva Irgl, vodja kabineta nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja Alja Brglez, pravnik Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji šolski minister iz kvote SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalno preobrazbo v tretji vladi Janeza Janše Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Logarjeva platforma ne bo združila moči z NSi in SLS

Čeprav smo ob ustanovitvi društva lahko slišali izjave, da gre civilnodružbeno pobudo, se v javnosti že pojavljalo ugibanja, ali se bo Platforma sodelovanja prihodnje leto podala na evropske volitve. K oblikovanju skupne liste je Logarjevo platformo že pozval prvak NSi Matej Tonin. Slednji skupno listo, ki bi jo oblikovale NSi, SLS in Logarjevo društvo, vidi kot del prenove desne sredine pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami. Po informacijah N1 je po četrtkovem zasedanju Logarjevega društva že jasno, da se Platforma sodelovanja pred evropskimi volitvami ne bo povezala z NSi, prav tako pa še ni bila sprejeta odločitev, ali bodo sploh nastopili na volitvah v Evropski parlament. Po poročanju omenjenega portala naj bi bil sicer cilj Logarja in njegovih somišljenikov, da iz društva vendarle nastane nova politična stranka.

Janez Janša opozarja Anžeta Logarja, da kot član SDS ne more kandidirati na listi druge stranke.
Andrej Petelinsek

Logar zaenkrat še ni razkril, ali bo iz Platforme nastala nova stranka, je pa v junijskem intervjuju za Večer dejal, da ne izključuje možnosti, da bo zapustil SDS, če bodo predlogi društva postali nesprejemljivi za stranko. Na Logarja, ki še vedno zaseda funkcijo predsednika sveta SDS, pa se v zadnjih dneh očitno tudi znotraj Janševe stranke krepi pritisk, da se izjasni kaj namerava v prihodnje. Janša je v nedavnem pogovoru za POP TV izjavil, da Logar kot poslanec SDS in predsednik sveta stranke na evropskih volitvah ne more kandidirati na listi nobene druge stranke. Določbe statuta SDS so jasne, posameznik je lahko črtan iz članstva stranke, če kandidira na konkurenčni kandidatni listi, hkrati pa član SDS ne more biti član organizacije, katere cilji niso skladni z njenim programom.

Kangler: Vidim elito, ne pa preprostega človeka in domoljuba

Člani poslanske skupine SDS na čelu z Janšo so se danes zbrali na delovnem posvetu na Štajerskem, od Logarja pa naj bi po poročanju Dela pričakovali tudi pojasnila o njegovem morebitnem političnem udejstvovanju izven SDS. Anžeta Logarja smo hoteli vprašati, ali bo odstopil z mesta predsednika sveta stranke in ali razmišlja tudi o izstopu iz SDS, a se na naše klice in sporočila ni odzval. Po poročanju N1 naj bi Logar svojim poslanskim kolegom pojasnil, da bo Platforma sodelovanja do konca leta organizirala tri javne tribune – prvo o razvojnih izzivih in gospodarstvu, drugo o psihosocialni pomoči mladim in prizadetim v avgustovskih poplavah, tretjo pa o zelenem preboju.

V SDS dogajanja v zvezi z Logarjem uradno ne komentirajo, se je pa z zgornjim zapisom na omrežju X ob njegovo društvo obregnil vidni član SDS in nekdanji mariborski župan Franc Kangler"Zanimivo. V redu, nič proti, ampak na sliki vidim samo elito. Preprostega človeka, domoljuba, ... ni videti. Spet samo center moči," je zapisal Kangler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta