Zelenih ne bo zraven, Čuš o protestu 10. oktobra: Desne stranke s somišljeniki so prestopile okvir resne politike

M.R.
03.10.2019 14:36

Za 10. oktobra je več strank in tudi civilnih združenj napovedalo splošni protest s skupnim imenom "Rešimo Slovenijo!". Protestirali bodo za pravico, varnost in enakost pred zakonom, za gospodarsko uspešno državo in socialno uspešno družbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Čuš je bil v prejšnjem mandatu državnega zbora poslanec. Izvoljen je bil na listi stranke SDS, nato pa je iz stranke izstopill maja 2016. Leto dni pozneje je na kongresu Zelenih Slovenije postal predsednik stranke.
Robert Balen

Protest, ki ga organizira civilna iniciativa Rešimo Slovenijo pod vodstvom nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, bo potekal prihodnji četrtek ob 17. uri ob Prešernovem spomeniku v središču Ljubljane. Svojo udeležbo so napovedala že številna združenja, med njimi pa tudi največja parlamentarna stranka SDS, poleg nje pa še neparlamentarna SLS. 
Sprva so svoje sodelovanje napovedali tudi Zeleni Slovenije, ki jih vodi nekdanji poslanec Andrej Čuš, a so si zdaj premislili. "Ko smo dobili prve informacije o načrtovanem protestu, smo pričakovali, da bodo nosilci tega civilna družba in stroka, takšne aktivnosti Zeleni Slovenije podpiramo in bi se le tega z veseljem udeležili. Zato je predsednik Andrej Čuš v osnovi podal pozitivno mnenje, a vseeno opozoril, da se bo stranka do tega opredelila v roku nekaj dni," so zapisali v sporočilu za javnost. 
Nato pa v nadaljevanju ugotavljajo, da je v ozadju predvsem politika. "Tudi takšna, ki nam že od osamosvojitve naprej 30 let ponuja malo spremenjene rešitve in vedno iste ljudi, stanje pa je vse slabše. Zaradi tega smo Zeleni Slovenije sprejeli odločitev, da se tega shoda ne udeležimo. Sicer ne oporekamo ustavnim pravicam, a vseeno smo pričakovali nekaj drugačnega." 
Pri tem je Čuš zapisal, da politika Zelenih Slovenije temelji na strokovnih, znanstvenih dejstvih, zato na shodu ne vidijo svojega prostora. "Naš program je precej več kot protestiranje," je zaključil. 
Zeleni Slovenije so prepričani, da je napovedan protest v takšnem okviru nepotreben in namenjen "zgolj vnašanju nemira v slovenski prostor". "Desne stranke s somišljeniki so prestopile okvir resne politike. Najštevilčnejša parlamentarna stranka ima možnosti, ki jih neparlamentarne stranke nimamo in bi morala predloge in rešitve predlagati v parlamentu, ne pa na ulici. Valjenje krivde za situacijo, ki je posledica zgrešene politike vseh vlad v samostojni Sloveniji, zgolj na vlado Marjana Šarca pa je podlo in za nas nesprejemljivo," nadaljujejo Zeleni. 
Ne strinjajo se z oceno "nekaterih populistov", da je za vse kriv Marjan Šarec, saj da je na oblasti šele eno leto. "Poglejte samo primer Adria Airways, katero so prodale SD, SMC in SAB, danes pa delijo moralne nauke, kako naprej," je zapisal Čuš v sporočilu za javnost in dodal, da je to nesprejemljivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta