Že v petek novi direktor na PU Ljubljana, Olaj zamenjavo za svojega namestnika še išče

30.09.2021 14:26
Generalni direktor policije Anton Olaj naj bi menjave načrtoval že pred sredinimi protesti. Ali Janšev tvit notranjemu ministrstvu pomeni, da se maje stolček tudi Olaju? Hojs pravi, da ne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Glavič (levo) je zamenjal Stanislava Vrečarja. Prvi bo kmalu zamenjan, drugi želi oditi z mesta namestnika Antona Olaja. Foto: Policija
Policija

"Vodstvo policije v Ljubljani očitno ni sposobno preventive in čas je, da notranje ministrstvo ukrepa," je v sredo po protestih na twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Premier ne bo čakal dolgo, da se bo vrh ljubljanske policijske uprave res zamenjal. Generalni direktor policije Anton Olaj naj bi bil namreč v preteklih dneh že načrtoval zamenjavo v samem vodstvu te policijske uprave, zgodila pa se bo v petek. Ta zamenjava je bila sicer načrtovana že pred samimi protesti, premierjev tvit notranjemu ministrstvu pa bi lahko pomenil ne le menjavo na vrhu ljubljanske policije, ampak pritisk na notranjega ministra Aleša Hojsa o zamenjavi na samem vrhu policije, opozarjajo nekateri viri iz policije. Notranji minister ima namreč v rokah imenovanje prvega policista v državi, ta pa potem imenuje direktorje posameznih uprav. Hojs je v oddaji Tarča na RTV Slovenija sicer dejal, da Olaja ne bo zamenjal.

Mesto direktorja ljubljanske policijske uprave zapušča Boštjan Glavič, ki je vodenje ljubljanskih policistov prevzel pred pol leta. Tja ga je postavil prav Olaj, potem ko je dolgoletnega direktorja PU Ljubljana Stanislava Vrečarja premestil na mesto svojega namestnika. Vrečar sicer želi s tega mesta zdaj oditi, a Olaj še išče njegov zamenjavo.

Glavič, ki je na čelo ljubljanskih policistov prišel z mesta direktorja kranjske policijske uprave, je pred časom prejel opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja, ker Olaj ni bil zadovoljen z ravnanjem policije na alternativni proslavi konec junija letos, ko so uniformiranci odstranili provokatorje, tako imenovane rumene jopiče. Olaj je menil, da bi morali policisti ukrepati tudi zoper nekaj drugih protestnikov, pa niso. Prav tako je bil prvi policisti v državi nezadovoljen z varovanjem parlamenta, ko so se v začetku julija anticepilci spravili nad nekatere poslance.

Vodenje ljubljanske policijske uprave bo v petek tako prevzel Janez Rupnik, so pojasnili na Generalni policijski upravi. O tem, da je Rupnik kandidat za to mesto, je prvi poročal Dnevnik. Rupnik je bil do danes pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, sicer pa je brat nekdanjega kriminalista in direktorja slovenske obveščevalno-varnostne agencije Andreja Rupnika, ki je kot sekretar kriznega štaba lani spomladi aktualni vladi krajši čas pomagal pri obvladovanju epidemije covida-19. "Boštjan Glavič bo zasedel delovno mesto v Policijski akademiji," so še dodali v vrhu policije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta