Zavarovalna skupina Sava: Lani so imeli rekorden dobiček

Jelka Zupanič
28.02.2020 17:38

Zavarovalna skupina Sava je lansko leto sklenila s 16,7 odstotka višjim dobičkom kot leto pred tem, tudi zaradi nakupa hrvaškega Erga. Pobrali za desetino več premij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prihodnjih treh letih pa naj bi se bolj kot prevzemom posvetili sebi, tudi informacijskotehnološki prenovi. 
Robert Balen

Zavarovalna skupina Sava je lani zbrala za skoraj desetino več bruto premij kot leto pred tem, tudi čistih premij, ki jih je pobrala za 549 milijonov evrov, je bilo več za desetino. Za prav toliko odstotkov je s 585 milijonov evrov prihodkov presegla predlanske in leto sklenila s 50,2 milijona evrov čistega dobička. Predsednik uprave Pozavarovalnice Sava Marko Jazbec se je danes, ko je javnosti predstavil še nerevidirane izkaze, pohvalil, da sta bili rasti prihodkov in premij zelo dobri. Čisti dobiček pa da je bil "rekorden" in priča o skoraj 14-odstotni donosnosti na kapital: "To nas znova postavlja nad povprečje primerljivih zavarovalniških skupin v evropskem prostoru. Velja pa poudariti, da je v tem dobičku vsebovana tudi razlika med našo nakupno vrednostjo in pošteno vrednostjo obeh zavarovalnic Erga na Hrvaškem, kjer nam je z relativno uspešnim nakupom uspelo narediti pozitivno razliko 7,5 milijona evrov."

Letos se nadejajo še boljših rezultatov

Večino od skoraj 600 milijonov evrov lanskih bruto premij je zbrala Zavarovalnica Sava v Sloveniji. Bilo jih je za 9,7 odstotka več kot predlani, v evrih za 415 milijonov, za premoženjska zavarovanja smo zavarovalnici odšteli 336,3 milijona evrov, razliko za življenjska. Za še 12 milijonov evrov vplačil v pokojninske sklade je poskrbela pokojninska družba. V Srbiji so premije prinesle več kot 25 milijonov evrov, rast je bila skoraj 18-odstotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta