Zaposlenost je ena najvišjih v zgodovini: In kateri bodo najbolj iskani poklici?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
11.11.2019 17:53

Zaradi pomanjkanja določenega kadra na trgu dela delodajalci vse pogosteje ponujajo zaposlitev za nedoločen čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji delež zaposlitev za nedoločen čas je na področju računalništva, programiranja in informacijske tehnologije.
Sašo Bizjak

Po napovedih zavoda za zaposlovanje bo v Sloveniji med 177 poklici kar 110 takšnih, ki jih bodo delodajalci zelo težko dobili. Tako kaže najnovejša raziskava Poklicni barometer, ki jo je zavod opravil v vseh 12 območnih enotah. In kateri bodo najbolj iskani poklici? To bodo tako zdravniki, farmacevti, inženirji elektrotehnike, strojništva, kemije in gradbeništva kot tudi kuharji, mesarji, natakarji, vozniki avtobusov, tesarji in še kopica drugih poklicev. Le 14 poklicev od 177 bo v presežku na trgu dela. To bodo arhitekti, novinarji, fotografi, prevajalci, telefonisti, referenti v turističnih agencijah, pa tudi uradniki v bankah. Na seznamu Poklicnega barometra je tudi 54 poklicev, pri katerih bosta ponudba in povpraševanje na trgu dela uravnovešena. Med njimi so ekonomisti, pravni strokovnjaki, cariniki, učitelji, socialni delavci in delavci za preprosta dela.
Zaposlenost je ena najvišjih v zgodovini
"Priložnosti je veliko in tudi zaposlitev iz vrst brezposelnih je veliko," je razmere na trgu dela včeraj na novinarski konferenci v Ljubljani povzela generalna direktorica republiškega zavoda za zaposlovanje Mavricija Batič. Najpogosteje so se brezposelni letos zaposlovali v gradbeništvu, gostinstvu, turizmu, trgovini in proizvodnji. V Sloveniji je trenutno več kot 893.000 delovno aktivnih prebivalcev, zaposlenost pa je ena najvišjih v zgodovini. Po drugi strani pa imamo eno najnižjih števil iskalcev zaposlitve - konec oktobra je bilo na zavodu prijavljenih 72.416 brezposelnih, kar je pet odstotkov manj kot pred letom dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta