Zakonodajni predlog Levice: Za obdavčenje digitalnih gigantov

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
24.09.2020 10:07

Po vzoru nekaterih evropskih držav bi z zakonom po sedemodstotni stopnji obdavčili storitve digitalnih multinacionalk, ki v Sloveniji letno ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prometa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denar se ne vrne niti ljudem, ki z vnosom svojih podatkov v resnici ustvarjajo njihovo vrednost, niti državam, v katerih so ti donosi ustvarjeni, koordinator Levice problematizira v luči novega zakondanjega predloga, s katerim bi obdavčili storitve digitalnih multinacionalk.
Robert Balen

Poslanska skupina Levica je v parlamentarno proceduro včeraj vložila predlog zakona o davku na digitalne storitve. "Velika digitalna podjetja, kot so Apple, Facebook, Amazon, Google (Alphabet) in Airbnb, zastarele pravne norme s pridom izkoriščajo za izogibanje plačevanju davkov," pišejo v besedilu predloga. "Google in Facebook skupaj zavzemata že kar dvajset odstotkov celotnega svetovnega oglaševalskega kolača. Ta denar se ne vrne niti ljudem, ki z vnosom svojih podatkov v resnici ustvarjajo njihovo vrednost, niti državam, v katerih so ti donosi ustvarjeni," je problematiziral koordinator Levice Luka Mesec. Opomnil je, da so že lani v Levici dali pobudo za reševanje te problematike, a ker po sklepu na odboru za finance pristojno ministrstvo ni pripravilo zakonodajnega predloga, so ga pripravili sami. "Pripravili smo predlog zakona, s katerim bi v Sloveniji končno obdavčili multinacionalke, ki opravljajo digitalne storitve in imajo letne prihodke po celem svetu nad 750 milijonov evrov, v Sloveniji pa opravijo vsaj 150 tisoč evrov prometa." Po podatkih finančne uprave je takšnih podjetij v Sloveniji 17, prednjačijo internetna podjetja, kot so Apple, Amazon, Google in Facebook. "Ta podjetja bi, glede na promet, ki ga ustvarijo v Sloveniji, obdavčili po sedemodstotni stopnji," je povedal Mesec in dodal, da bi po navedbah finančne uprave, da podjetja v Sloveniji letno ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prometa, v proračun v prihodnjem letu prinesli okoli deset milijonov evrov.

Drugačno obdavčevanje teh podjetij je že leta 2018 naslovila Evropska komisija in predlagala zakonodajno direktivo, ki je bila lani po blokadi Danske, Finske, Irske in Švedske zaustavljena. Slovenija bi v odsotnosti dogovora na globalni ravni po predlogu Levice tako sledila drugim evropskim državam, denimo Franciji, Avstriji, Madžarski in Veliki Britaniji, ki so se odločile, da ureditev uvedejo same. Poslanske skupine bodo predlog predvidoma preučile v naslednjih dneh, je pa neuradno slišati skepso, ali lahko Slovenija stopa ob bok večjim državam in to uspešno rešuje samostojno.

Je pa digitalni davek kot verjetno največji potencialni lastni vir Evropske unije (EU) v prihodnje izpostavil premier Janez Janša. "Kot bi točili bencin v avtomobile brez vseh trošarin," je ponazoril situacijo zlasti v času koronske krize, ki je še povečala dobičke digitalnih gigantov. Na julijskem vrhu EU je premier izpostavil, da je govoril z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrio, saj poteka poskus dogovora glede digitalne obdavčitve v okviru te organizacije. "Predsednik vlade in generalni sekretar OECD sta v pogovorih v mesecu juliju spregovorila o digitalni ekonomiji in delu v OECD glede priprave predlogov za njeno primerno obdavčitev," so v kabinetu predsednika vlade odgovorili na naše vprašanje, v kateri fazi so pogovori, niso pa se želeli opredeliti do urejanja tega področja na način, kot ga predlaga Levica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta