Zakaj koalicija o razrešitvi šefa parlamenta ne želi odločati na prihajajoči seji? Zorčič: Jaz te igre ne razumem več

Žana Vertačnik
07.05.2021 14:39
V koalicijskih vrstah so napovedovali, da želijo z razreševanjem predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča "opraviti" v najkrajšem možnem času, zdaj temu nasprotujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po tem, ko so koalicijske SDS, SMC in NSi z 38 podpisi včeraj vložile predlog za razrešitev predsednika državnega zbora (DZ) Igorja Zorčiča, je ta danes predlagal, naj se ta točka uvrsti na dnevni red prihajajoče izredne seje, ki bo predvidoma v sredo. Na kolegiju predsednika DZ so predlog podprli v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB ter v poslanski skupini nepovezanih. Proti so nekoliko presenetljivo glasovali predstavniki vseh treh koalicijskih partneric, pa tudi v DeSUS in SNS. Poslanec manjšin ni bil prisoten. "Najprej rečejo, da imajo 47 podpisov, potem jih prinesejo 38, na koncu pa na kolegiju PDZ glasujejo proti predlogu o razrešitvi PDZ. Razumi, kdor more. Naj že priznajo, da nimajo dovolj in gremo na volitve," se je na twitterju med drugim po kolegiju odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec

Prvi med poslanci Zorčič je v DZ pojasnil, da je v skladu z njegovimi "prejšnjimi obljubami" predlagal, da se naslednja seja razširi s točko o njegovi razrešitvi: "Ugotovil sem, da so predlagatelji zahteve glasovali proti temu, tako da zdaj ni točno jasno, kaj naj s to zahtevo pravzaprav počnemo oziroma kdaj bo prišla na dnevni red," je povedal Zorčič. "Jaz sem predlagal prvi možni datum, zato da to čim prej razrešimo. Nenazadnje je tudi v mojem interesu, da se ta saga zaključi, ampak moram reči, da sem presenečeno ugotovil, da koalicija ni za to," je nadalje dejal. Na novinarsko vprašanje, ali odlašanje koalicije nakazuje, da za njegovo razrešitev nimajo dovolj glasov, je dejal: "To je vprašanje za njih. Jaz ne razumem več te igre."

{api_embed_photo}661987{/api_embed_photo}

Zakaj so se v koaliciji odločili za to potezo, še ni jasno. Za komentar smo prosili vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca, ki nas je preusmeril na strankine odnose z javnostmi. Odgovore še čakamo. Krivec je namreč po nedavnem sestanku z Zorčičem, ko so mu sporočili, da so zbrali 47 glasov za njegovo razrešitev in da naj se odloči, ali bo odstopil sam, poudaril, da se "zadeva" že tako dolgo vleče, da tudi Zorčiču ni v interesu, da bi se še zavlačevalo. Odločitev o morebitnem odstopu so pričakovali do začetka prihodnjega tedna, nato pa že včeraj vložili predlog za njegovo razrešitev.

Neuradno je sicer iz koalicijskih vrstah slišati, da naj bi bila za termin prihajajoče izredne seje DZ ovira prisotnost nekaterih poslancev. "To pomeni, da bomo morali biti vedno prisotni v kompletnem številu," pa je na naše vprašanje, kako gre razumeti današnji manever na kolegiju, odvrnil prvak SNS Zmago Jelinčič, na čigar podporo koalicija računa. Poročali smo že, da je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša od današnjega dne na bolniški odsotnosti, kako dolgo bo trajala, pa v poslanski skupini ne pojasnjujejo. 

Spomnimo, da je koaliciji spodletelo že ob prvem poskusu Zorčičevega razreševanja, ko so marca uspeli zbrati 45 glasov, torej en glas premalo. Kmalu zatem je kot rešitev za manjkajoči glas zaokrožila možnost, da bi se v poslanske klopi vrnil predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V njegovem krogu so takrat poudarjali, da je to skrajni scenarij, in sicer za primer, če bi bila od tega odvisna usoda vlade Janeza Janše

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta