Zadnji koraki pred pripojitvijo LMŠ in SAB h Gibanju Svoboda

L.M.
07.06.2022 18:18

Člani SAB bodo prihodnji teden na dopisnem kongresu glasovali o pripojitvi stranke h Gibanju Svoboda. Zbor članstva LMŠ bo o združitvi s stranko Roberta Goloba odločal že jutri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšni vlogi bosta v Gibanju Svoboda imela Marjan Šarec in Alenka Bratušek, še ni znano.
Robert Balen

Formalno pripojitev strank LMŠ in SAB, ki sta na aprilskih volitvah izpadli iz državnega zbora, k stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, je mogoče pričakovati do konca tega meseca, združitveni kongres vseh treh strank pa naj bi se zgodil šele pred jesenskimi lokalnimi volitvami. Izvršna odbora LMŠ in SAB sta sicer že prejšnji mesec sprejela sklepa, s katerim sta svetu stranke predlagala, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti prvake strank za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Omenjenemu sklepu sta nato zeleno luč prižgala tudi oba sveta strank, zdaj pa morajo odločitev o združevanju potrditi še najvišji organi vseh treh strank.

Člani LMŠ in SAB naj bi podprli združitev z Gibanjem Svoboda

Pri Gibanju Svoboda in SAB je najvišji organ kongres stranke, pri LMŠ pa zbor članov. Slednji bo o pripojitvi k Gibanju Svoboda v sredo odločal na daljavo, medtem ko bodo člani SAB o združitvi z Gibanjem Svoboda odločali na kongresu, ki bo potekal od 13. do 15. junija v dopisni obliki. Po pričakovanjih naj bi člani obeh strank podprlo združitev z Gibanjem Svoboda. V nadaljevanju se bo z odločitvijo obeh strank seznanil še kongres Gibanja Svoboda, potem pa mora v skladu z zakonom o političnih strankah pristojni registrski organ, to je ministrstvo za notranje zadeve, izdati sklep o izbrisu LMŠ in SAB iz registra.

Ko gre za združitev omenjenih strank, naj bi v zraku sicer viselo še nekaj vprašanj, na primer glede avtomatičnega prenosa članstva iz LMŠ in SAB v Gibanje Svoboda, postavlja pa se tudi vprašanje, kakšni vlogi, če sploh, bosta po združitvi strank v Gibanju Svoboda imela prvak LMŠ Marjan Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek. Šarec je sicer v Golobovi vladi prevzel vodenje ministrstva za obrambo, Bratušek, ki je trenutno državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo, pa bo po sprejetju sprememb zakona o vladi postala ministrica za infrastrukturo. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se mesto generalnega sekretarja Gibanja Svoboda po združitvi vseh treh strank obetalo nekdanjemu poslancu LMŠ Branetu Goluboviću.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta