Za okoli 2800 upokojencev bodo pokojnine višje

29.09.2021 17:00
S popravkom so vsi zadovoljni. Zpiz bo po uradni dolžnosti, kar pomeni, da jim ni treba oddati nobenih vlog, vsem že upokojenim v šestih mesecih izdal nove odločbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejeta novela bo vplivala na 2832 upokojencev in približno 7000 zavarovancev. 
Andrej Petelinšek

Po številnih poskusih in letih truda, da se popravi krivica oškodovanim za pokojninsko dobo, so poslanke in poslanci na današnji izredni seji državnega zbora s 66 glasovi za in nobenim proti potrdili novelo Levice Zpiz-2, ki obdobje prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje šteje v pokojninsko dobo brez dokupa, oškodovanim pa odmerja višjo starostno pokojnino oziroma starostno pokojnino namesto predčasne.

Gre za brezposelne, stečajnike, delavce s krajšim delovnim časom

"Naš cilj je bil, da se zavarovancem, ki so po 1. januarju 2013 ostali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in so po tem datumu še naprej plačevali prispevke, obdobje plačevanja prispevkov od 1. januarja 2013 do prve prekinitve šteje v pokojninsko dobo brez dokupa po Zpizu-2. V Levici si že od leta 2017 prizadevamo, da se storjena krivica popravi. Zdaj se je končno našla politična volja, da se jih zaščiti pred napakami države in se jim prizna pokojninske pravice, za katere so plačevali," je po glasovanju povedal Miha Kordiš, poslanec Levice. Iz podatkov ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je razvidno, da bo sprejeta novela vplivala na 2832 upokojencev in približno 7000 zavarovancev.

"Več kot 9000 ljudem bomo s spremembo zakona pomagali pri upokojitvi oziroma pri popravi že obstoječe pokojnine. Večinoma gre za ranljivo populacijo, za brezposelne po stečajih ali delavce s krajšim delovnim časom, za delavce v starosti nad 50 let, ki so nezaposljivi, pravico do denarnega nadomestila pa so že izkoristili. Vsi ti zavarovanci so praviloma težko plačevali prispevke in ob tem ohranjali upanje in verjeli, da lahko s plačilom prispevkov pokrpajo manjkajoča leta in se upokojijo. To upanje jim je država odvzela s sprejetjem Zpiza-2, najhuje pri vsem tem pa je, da jih o tem ni na pravi način obvestila. Tako so nekateri plačevali prispevke še leta po spremembi zakonodaje, preden so izvedeli, da jim to ne bo omogočilo starostne upokojitve pri najnižji starosti," je še pojasnil Kordiš.

Po letu 2013 občutneje višja tudi mesečna premija

Spomnimo, s popravkom pokojninske zakonodaje leta 2017 se je čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje do konca leta 2012 sicer štel kot pokojninska doba brez dokupa. Ta rešitev je le delno odpravila pomanjkljivosti reforme, ki je tako pridobljeni dobi dala manj ugoden status - upokojitev je omogočila kasneje oziroma je bila pokojnina manj ugodna -, saj je postala namesto starostna predčasna. Ljudje so si plačevali dobo v prepričanju, da bodo po izpolnitvi pogojev 40 let pokojninske dobe in 60 let starosti prejeli starostno pokojnino. Vendar pa je reforma določila, da to velja le v primeru pokojninske dobe brez dokupa, ne pa tudi denimo pri prostovoljni vključitvi v obvezno zavarovanje. Večina teh zavarovancev je za spremembo izvedela šele ob izračunu pogojev za upokojitev. Upokojiti so se morali kasneje, kot so pričakovali, ali s trajnimi odbitki.

Z novo pokojninsko reformo pa je bila ukinjena tudi možnost vključitve v zavarovanje za ožji obseg pravic, zato so se morali vsi posamezniki, ki so prostovoljno vstopali v zavarovanje po 1. januarju 2013, vključiti za širši obseg pravic, kar je pomenilo tudi višje mesečne premije. Te so se zvišale s 57 evrov na 190, zdaj znašajo okoli 250 evrov na mesec. Poleg brezposelnih imajo možnost pridobiti pokojninsko dobo tudi študentje, starši, ki skrbijo za otroka, mlajšega od sedem let, invalidi v varstvenih delavnicah, zaposleni s krajšim delovnim časom, kmetje, pa tudi vsi tisti, ki so na neplačanem dopustu, strokovnem izpopolnjevanju ali specializaciji, če jim je prenehalo obvezno zavarovanje.

"Zadovoljen sem s spremembo, ki je bila sprejeta, morala bi biti že prej. Zpiz bo po uradni dolžnosti, kar pomeni, da jim ni treba oddati nobenih vlog, vsem že upokojenim v šestih mesecih izdal nove odločbe. Pričakujejo lahko višje pokojnine, a žal ne za vsa leta nazaj. Za tiste, ki še plačujejo, pa se bo sprememba upoštevala takoj pri upokojitvi," je pojasnil Marijan Papež, generalni direktor Zpiza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta