Z novimi ministrstvi dodatni kadri: Andreja Katič in Andrej Rajh sta državna sekretarja, Petra Greiner piarovka ...

Va
02.02.2023 01:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dovčerajšnji državni sekretar pri ministru za delo Luki Mescu Simon Maljevac (skrajno levo) je novi minister za solidarno prihodnost v vladi Roberta Goloba.  
Robert Balen

Z razširitvijo vlade, preoblikovanimi in dodanimi ministrstvi, se je vlada Roberta Goloba razširila tudi kadrovsko, nekaj ljudi se je selilo po vladnih resorjih, službo pa je med drugim spet našlo kar nekaj tistih, ki jim zadnje parlamentarne volitve niso minile po načrtih.  

Z napredovanjem Alenke Bratušek s položaja državne sekretarke v ministrski zbor - bivša premierka je spet ministrica za infrastrukturo - se je konec januarja v državno službo vrnil nekdanji poslanec zdaj v Gibanje Svoboda poniknjene SAB Andrej Rajh. Po koncu poslanskega mandata, ko je SAB izpadla iz parlamenta, se je zaposlil v podjetju HSE Invest d.o.o., na lokalnih volitvah 2022 je bil izvoljen v mariborski mestni svet, od konca letošnjega januarja pa je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo. 

Andreja Katič
Robert Balen
Andrej Rajh (v sredini) na ustanovni seji mariborskega mestnega sveta.  
Andrej Petelinšek

Še ena nekdanja ministrica, v prejšnjih levih vladah je vodila pravosodje in obrambo, Velenjčanka Andreja Katič (SD), je nova državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, zadolžena za področje regionalnega razvoja. Dr. Sebastjan Zbičajnik pa ni več državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, čeprav ga je ministrica Dominika Švarc Pipan na startu mandata junija lani predstavila kot del udarne ekipe skupaj s še enim državnim sekretarjem Igorjem Šoltesom.

Potihem se je na pravosodno ministrstvo vrnila sodnica Valerija Jelen Kosi.
Fotorobert Balen

Namesto Zbičajnika je za državno sekretarko na pravosodno ministrstvo prišla višja sodnica Valerija Jelen Kosi, do zdaj dodeljena na vrhovno sodišče, za vodenje projekta izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva. V preteklosti je že delala na ministrstvu kot direktorica Centra za izobraževanje v pravosodju.

Naprej. Ker Simon Maljevac (Levica) ni več državni sekretar na ministrstvu za delo, temveč vodi novo ministrstvo za solidarno prihodnost, je vlada v novi resor konec minulega meseca imenovala dva državna sekretarja. Mlado ekipo ministrstva tvorita še Klemen Ploštajner, pristojen za področje stanovanjske politike, ter dr. Luka Omladič, pristojen za dolgotrajno oskrbo.

Luka Omladič
Robert Balen

Zaradi odhoda Maljevca v ministrski zbor bo s tem petkom novi državni sekretar pri ministru in podpredsedniku vlade Luki Mescu ekonomist Igor Feketija. Iz urada vlade za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da je 18 let poučeval makroekonomijo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, deset let pa vodil družinsko prevajalsko podjetje. "Redno prispeva komentarje in analize makroekonomskega dogajanja za slovenska javna občila." 

Z razdelitvijo šolskega resorja na dva je v vladi novi minister za vzgojo in izobraževanje Primorec, matematik Darjo Felda, njegova državna sekretarja pa sta postala dr. Boris Černilc in Jasna Rojc. Prvi je v ministrstvu, pred preoblikovanjem vlade pristojnem za vse nivoje izobraževanja, bil generalni direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, druga pa generalna direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih.

Novi minister Darjo Felda
Robert Balen

Dr. Matjaž Krajnc ostaja državni sekretar pri bivšem rektorju Univerze v Ljubljani, ministru Igorju Papiču, ki poslej vodi resor za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Generalna sekretarka na starem skupnem šolskem ministrstvu Rebeka Koncilja Žgalin pa je zdaj pri Papiču v. d. generalne sekretarke.

Petra Greiner 
Marko Pigac
Ksenija Klampfer
Robert Balen

Z reorganizacijo vlade je bila služba vlade za digitalno preobrazbo povišana v ministrstvo za digitalno preobrazbo, državni sekretarki dr. Aidi Kamišalić Latifić pa se je pridružil državni sekretar dr. Miroslav Kranjc. Na mesto generalne sekretarke je bila imenovana Ksenija Klampfer, nekoč tudi že ministrica.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?