Vse poti vodijo v Ljubljano. Na današnjem shodu za predčasne volitve se pričakuje rekordna udeležba

Luka Mlakar
28.05.2021 06:00
V prestolnici bi se lahko zbralo več deset tisoč protestnikov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
27. aprila se je v Ljubljani zbralo okoli deset tisoč protestnikov. 
Robert Balen

Petkovim kolesarskim protestnikom se bodo na ljubljanskih ulicah danes pridružili predstavniki sindikatov, študenti, upokojenci, okoljske organizacije, akademiki, glasbeniki in umetniki. Predsednik Alternativne akademije Darko Štrajn, ki petkove proteste podpira že od vsega začetka, sicer ne želi napovedovati, koliko protestnikov se bo danes zbralo v Ljubljani: "Zagotovo bo lahko udeležba dvakrat večja kot na shodu, ki je potekal na dan upora proti okupatorju." Na ta državni praznik se je v prestolnici zbralo okoli deset tisoč protestnikov, nekateri govorijo celo o številki petnajst tisoč.

 

Resolucija SDS kot vabilo na protest

Štrajn meni, da je najboljše vabilo na protivladni protest kongresna resolucija SDS, v kateri največja koalicijska stranka pod vodstvom premierja Janeza Janše svari pred državljansko vojno. "Pričakujemo izredno množičen protest kot jasen signal vladavini, ki jo imamo in za katero pričakujemo, da se bo končala. Te vrste manifestacij seveda ne morejo imeti neposrednega učinka na to, da vlada takoj odstopi, zagotovo pa tudi reakcije, ki jih zaznavamo s strani ekstremno desničarske formacije, ki nam vlada, kažejo na to, da vendarle zaznavajo, da nimajo legitimnosti," ocenjuje Štrajn. Ob tem poudarja, da ti protesti predstavljajo široko politično mobilizacijo, ki se ne veže na nobeno stranko: "Pravzaprav gre za neko demokracijo, ki prihaja od spodaj. Ta energija, ki se zdaj nabira, je usmerjena proti skrajno desni vladi in bo verjetno trajala tudi, ko se bo ta vlada enkrat umaknila. To pomeni, da bodo morali tisti, ki se bodo profesionalno ukvarjali s politiko, v prihodnje malo razmišljati o tem, komu in na kakšne načine vladajo, kako spoštujejo pravno državo in podobno."

 

Sindikati zahtevajo socialni dialog

V petih sindikalnih centralah se po navedbah predsednika KSS Pergam Jakoba Počivavška protesta udeležujejo zato, ker zahtevajo enakopraven socialni dialog in ker nasprotujejo zakonom, ki jih je vlada enostransko oziroma brez usklajevanja s socialnimi partnerji poslala v državni zbor. Na vprašanje, kako gledajo na pozive k odstopu premierja in predčasnim volitvam, ki so vselej prisotni na petkovih protestih, pa Počivavšek odgovarja, da bodo na shodu izključno zaradi odsotnosti socialnega dialoga in sprejemanja zakonov mimo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Da na protest prihajajo osredotočeni na zahtevo, da vlada ustvari pogoje za socialni dialog, ki ga trenutno ni, zatrjuje tudi glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj: "V vsakem primeru je to izraz nezadovoljstva, ki ga vlada absolutno ne more in ne sme spregledati. Sindikati smo se odločili, da gremo na ulico, ker nam ni preostalo nič drugega, vlada nas je izrinila iz socialnega dialoga. Ko nimaš več alternativ in ko ti ostane ulica, je to sporočilo, da je stvar postala resna."

V obeh prej omenjenih sindikatih pojasnjujejo, da članstva niso neposredno pozvali k udeležbi na shodu. "Del pripomb našega članstva se je nanašal na to, da gre tukaj za vprašanja, ki so vezana na politične odločitve, kar je po mojem mnenju nekoliko zgrešen pogled na tisto, kar gremo zahtevat na proteste," pravi Štrukelj, ki si želi, da bi shod minil mirno. Dodaja, da protestniki nimajo nobenega namena po kakršnihkoli izgredih, se pa boji, da ne bi prišlo do provokacij, ki bi bile "vnesene v proteste".

 

Protest podprli tudi v levi opoziciji

Protestnikom se bodo po neizglasovani ustavni obtožbi zoper premierja Janšo pridružili tudi v opozicijskih strankah LMŠ, SD in Levici, shod pa podpirajo tudi v SAB. Večjega protesta pa danes očitno ne bo v Mariboru, saj so se tamkajšnji protestniki odločili, da pridejo v prestolnico. "V Ljubljano gremo zato, da pokažemo, koliko nas je, in da skupaj zahtevamo isto stvar, torej predčasne volitve," razlaga aktivistka in koordinatorka mariborske Levice Lucija Plavčak. Na shod iz Maribora med drugim prihajajo tudi člani sindikata SVIZ, menda pa tudi poln avtobus s člani sindikata gostincev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta