Vračila dohodnine višja od doplačil

Jelka Zupanič
29.03.2019 17:44

Če so v informativnem izračunu dohodnine napake, morate ugovarjati najpozneje do 29. aprila. Če se z izračunom strinjate, počakajte, Furs vam bo preplačano dohodnino vrnil 29. maja, ko je tudi rok za doplačila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vračil dohodnine je tokrat dobrih 64 milijonov evrov, doplačil pa 46 milijonov.
Tit Košir

V prvih dneh aprila bo prejelo informativne izračune dohodnine za lansko leto tokrat 953.500 zavezancev. Med njimi je več kot 40 odstotkov zavezancev, ki jim ne bo treba dohodnine niti doplačati niti jim je ne bodo vrnili. Finančna uprava (Furs) pač že nekaj časa pripravlja informativne izračune dohodnine vsakomur, ki je imel v preteklem letu kakršenkoli z dohodnino obdavčeni dohodek, ne glede na znesek oziroma ne glede na to, ali je posameznik nanj dolžan plačati dohodnino ali ne. V Fursu so informativne izračune v značilni ovojnici že poslali na pošto, spet z navadno pošto.

Komu izračuna zdaj niso pripravili

Informativnih izračunov iz tako imenovanega prvega svežnja ne bodo prejeli prav vsi zavezanci. Marčevski sveženj je sicer zajetnejši kot tisti, ki ga bodo v Fursu pripravili in oddali poštarjem 31. maja. Do takrat pa bodo morali na informativni izračun počakati zavezanci, ki so lani uveljavljali olajšavo za družinske člane. In šele takrat ga lahko pričakujejo tudi tisti, ki so imeli lani dohodke iz dejavnosti, če davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Tudi vsi, ki so si lani služili kruh z osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnostjo, bodo prišli na vrsto maja. Če bi se kdo želel prepričati, ali so mu že pripravili informativni izračun, lahko dobi odgovor na Fursovi spletni strani. Le svojo davčno številko naj vpiše v iskalnik. Zavezanci si bodo lahko letos prvič informativni izračun ogledali tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Ugovor priložnost za napoved dohodkov iz tujine

V Fursu zavezance tudi letos naprošajo, naj informativne izračune dohodnine natančno pregledajo. Podatke naj primerjajo s tistimi, ki so jim jih že konec januarja poslali izplačevalci lanskih dohodkov. Če je vse v redu, jim ni treba storiti nič. Če se podatki ne ujemajo ali kak znesek morda v napovedi celo manjka, pa morajo ugovarjati do roka, tudi če gre izračun v prejetem informativnem izračunu njim v prid. Doletelo bi jih lahko od 250 do 400 evrov globe za davčni prekršek, če bi napako odkrili davkarji.
Če končni zneski dohodkov zaradi zaokroževanja centov pri njihovem seštevanju strižejo za manj kot en evro, zavezancem ni treba izgubljati časa z ugovarjanjem. Obrazec za ugovor je objavljen na spletnih straneh, Furs bi še raje videl, če bi ugovarjali elektronsko, na eDavkih lahko tudi zgolj z davčno številko in geslom. Ugovor bo Furs obravnaval in spisal dohodninsko odločbo, v kateri bo zavezancu določil nov rok za morebitno doplačilo, zato naj tisti, ki bodo ugovarjali, dohodnine ne doplačujejo do 29. maja.
Ugovor je tudi priložnost, da uveljavijo olajšavo za družinske člane zavezanci, ki je doslej za lansko leto še niso. In da napovejo dohodke iz tujine zavezanci, ki jih niso že med letom. Že nekaj let Furs avtomatično iz držav EU prejema podatke o vseh dohodkih davčnih rezidentov Slovenije, tako o dohodkih iz zaposlitve, o plačilih direktorjem, o pokojninah in dohodkih iz nepremičnin. Če bi zavezanca, ki se je spozabil, Furs sam odkril, lahko pričakuje kontrolo in račun za še neplačane davke in prekršek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta