(VOX POPULI) Vladne bonboniere vendarle nekaj učinkujejo

Rok Kajzer Rok Kajzer
14.02.2022 03:00

Poslavljajoči se predsednik republike Borut Pahor že drugi mesec zapored na vrhu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladna posadka
Andrej Petelinšek

Februarsko merjenje priljubljenosti politikov je potrdilo pravilo, da se v času pandemije zdravstveni ministri uvrščajo zelo visoko, in Janez Poklukar ni izjema. Decembra lani je bil celo na prvem mestu, pred aktualnim predsednikom republike Borutom Pahorjem in evropsko poslanko Ljudmilo Novak, ki se običajno izmenjujeta na prvih dveh mestih. Pahor je tokrat že drugi mesec zapored na prvem mestu, Poklukar je zasedel drugo in potisnil Novakovo na tretje. A če se je za lansko leto zdelo, da je bil Pahor nesporni kralj lestvice, ni tako. Novakova je bila na prvem mestu kar osemkrat, Pahor le trikrat, Poklukar, pa je bil, kot rečeno, na vrhu decembra lani.

Aktualni predsednik države Borut Pahor je v letošnjem letu najbolj priljubljen politik.  
Robert Balen

Tanja Fajon je tokrat obdržala četrto pozicijo, skupaj s petouvrščenim Zoranom Jankovićem. V spodnjem delu razpredelnice pa je zaznati kar nekaj sprememb, Janez Cigler Kralj je pridobil pet mest in je trinajsti, tudi Janez Janša je pridobil pet mest in je petnajsti.

Novouvrščena Zdravko Počivalšek in Aleš Hojs sta končala na dnu razpredelnice in zapuščata družbo najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala Robert Golob in Jernej Vrtovec, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Deljenje vladnih predvolilnih bonbonier, kot so nekatere zadnje ukrepe poimenovali kar člani ministrske ekipe, očitno deluje, a še zdaleč ne tako, kot bi si v vladi najbrž želeli. Delež tistih, ki sodijo, da vlada deluje uspešno, se namreč veča že tretji mesec zapored in je tokrat na dobrih 36 odstotkih. Ne glede na to pa še naprej velika večina, 61,2 odstotka, meni, da vlada deluje neuspešno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta