Vodja poslancev NSi Horvat opoziciji očita nekredibilnost: "Da ta vlada ni naredila nič, je debela laž"

STA, A.L.
14.05.2020 17:18

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat se je danes odzval na ostre kritike opozicije. Med drugim je za debelo laž označil očitke, da ta vlada ni naredila nič. Ob razmislekih o konstruktivni nezaupnici pa je dejal, da mora opozicija, ki ji sam očita nekredibilnost in nesposobnost sodelovanja, najti kandidata za mandatarja in najmanj 46 glasov podpore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Da ta vlada ni naredila nič, je debela laž in s takšnimi neargumentiranimi izjavami opozicija izpade kot nekredibilni spekter slovenskega političnega prostora," je bil oster Horvat. "Je pa res, da je bil odstop Marjana Šarca 27. januarja velika napaka in škoda za Slovenijo," je pristavil.
Njegova osebna ocena je, da opozicija v tem trenutku ni sposobna političnega sodelovanja, kljub temu da je bila povabljena k skupnemu snovanju prvega in drugega protikoronskega zakona. "Od njih odgovorov, preden so bile te rešitve sprejete na vladi, ni bilo. Res je, da so potem predlagali dopolnila, ampak preko teh se vidi, da bi imeli njihovi paketi ukrepov precej drugačen koncept. Tega seveda nismo mogli sprejeti," je pojasnil.
DZ sicer na današnji seji obravnava poročilo vlade o nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, opozicija pa je kritična tako do vsebine poročila kot do predlaganih sklepov DZ. Glede slednjega je Horvat pripomnil, da je koalicija pripravila spremenjen sklep, ki gre zdaj dejansko v smeri priporočila zakonodajno-pravne službe DZ.
Na očitke, da je poročilo nepopolno in politični pamflet, pa Horvat opozarja, da gre za prvo poročilo in ni rezultat parlamentarne preiskave. "Vse to bomo lahko ugotavljali in zahtevali od vlade v dveh preiskovalnih parlamentarnih komisijah, če bosta dve ustanovljeni," je dejal, ob tem pa spomnil, da opozicija tega poročila ni zahtevala, pač pa ga je vlada najavila in pripravila sama od sebe. "Očitno ga opozicija ni prebrala. Vsega pa tu v tem poročilu ni, to pa je dejstvo," je dejal.
Glede postopkov nabav, ki jim opozicija očita netransparentnost, pa je Horvat med drugim dejal, da je NSi odigrala pomembno vlogo pri odločitvi, da se od 1. junija nabava zaščitne opreme ne bo vršila več centralizirano oz. preko zavoda za blagovne rezerve in da bo vlada v rebalansu proračuna zagotovila tudi izdatna sredstva za proizvodnjo in razvoj zaščitne opreme. "V NSi spodbujamo samooskrbo tudi na področju zaščitne opreme in si želimo, da ne bi nikoli več prišlo do takšne situacije, kot smo jo doživljali predvsem v drugi polovici marca in prvi polovici aprila," je pojasnil.

"Na področju pravosodja v tej vladi pričakujemo bistven napredek"

Opozicija je bila v zadnjih dneh kritična tudi do spremnega pisma zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu o vladavini prava. Horvat je ob tem dejal, da je poročilo napisano korektno, medtem ko ministrovega pisma v NSi ne morejo komentirati. Mu pa pravice do spremnega dopisa ne bi jemali.
"Je pa dejstvo, da na področju pravosodja v tej vladi pričakujemo bistven napredek," je dejal Horvat. Med prioritetami je izpostavil ustanovitev specializiranih sodišč za pregon najtežjih oblik gospodarskega kriminala in velikega oškodovanja javnih sredstev, digitalizacijo pravosodja ter spremembo pri odločanjih sodišč druge stopnje, po kateri bi morala sodišča o zadevah dejansko odločiti, ne pa jih vračati nazaj na prvo stopnjo. "Pričakujemo tudi, da se bo pravosodje odzvalo na poročila preiskovalne komisije DZ glede pranja denarja v takrat še državni NLB," je dejal Horvat.
Do Logarjevega pisma sicer niso bili kritični le v opoziciji, pač pa tudi v koalicijskih SMC in DeSUS. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes ob robu posvetovanj s predsednikom republike Borutom Pahorjem o možnem kandidatu za ustavnega sodnika ponovil, da si v DeSUS želijo, da ideoloških vprašanj v koaliciji ne bi odpirali oziroma tega ne morejo sprejemati.
Po njegovih besedah je sicer predsednika zanimala politična situacija, predvsem v koaliciji. "Konec koncev je to zelo pomembno za stabilnost države in predsednik republike ima svoja pooblastila z naslova predlaganja vlade," je dejal Jurša in dodal, da je Pahorju sicer povedal, da je koalicija za zdaj še trdna. "In upam, da bomo tako tudi ostali," je dodal.
Prav tako mu je povedal, da znotraj poslanske skupine, ki sodeluje pri koaliciji, ni nobenih večjih težav. "Na težave, ki se pojavljajo, opozarjamo. Seveda pa bi si želeli, da se te iste težave v prihodnosti ne bi več pojavile. To pa mora razumeti predvsem največja koalicijska stranka," je še navedel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta