Vladni ukrepi za omilitev pomanjkanja vode v Istri tamkajšnjim županom vlivajo upanje

STA, M.R.
22.07.2022 14:29

Predstavljeni vladni ukrepi za omilitev situacije glede oskrbe z vodo v slovenski Istri dajejo upanje, da bi se lahko izognili redukcijam pri oskrbi s pitno vodo na tem območju, so danes sporočili župani slovenske Istre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Dejstvo, da je vlada sprejela predlog županov za dobavo dodatnih količin pitne vode kaže, da je razumela resnost razmer. "Če še pred nekaj dnevi ni bilo videti realne možnosti, da bi se izognili redukcijam pri oskrbi s pitno vodo v slovenski Istri, danes smemo ohranjati upanje. Zgodili sta se namreč dve ključni spremembi. Prva je, da smo ljudje razumeli resnost razmer, druga pa, da je vlada razumela resnost razmer," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali župani občin Ankaran, Izola, Piran in Koper.

Kot poudarjajo, so ljudje v slovenski Istri v zadnjih dneh začeli bistveno bolj skrbno ravnati s pitno vodo in občutno zmanjšali porabo, vlada pa je sprejela predlog županov za dobavo dodatnih količin pitne vode.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je namreč po četrtkovi seji vlade sporočil, da obrambno ministrstvo pripravlja načrt dopolnilne oskrbe z vodo s cisternami. Po pojasnilih županov, bo dodatne količine vode iz reke Unica v njihovo vodarno dovažala Slovenska vojska, ko in če bo to mogoče, pa se ji bodo pridružile še gasilske organizacije in drugi prevozniki.

S tem bi lahko v vodarno v Cepkih pripeljali do pet tisoč kubičnih metrov vode dnevno, ocenjujejo župani. "Seveda v trenutnih razmerah niti ta dodatna količina ne zagotavlja varne oskrbe s pitno vodo za celotno regijo, ponuja pa nam priložnost, da se ob izjemno skrbnem ravnanju in varčevanju z vodo izognemo redukcijam do prvega obilnega deževja," so zapisali.

Župani pozdravljajo tudi odločitev, da direkcija za vodo izda začasno dovoljenje za uporabo Vanganelskega jezera in drugih manjših zajetij za druge, predvsem kmetijske rabe.

Samo v Istri vodooskrba na neprimerni ravni

Predvsem pa župane veseli resna namera vlade, da državni prostorski načrt Suhorca razširi z dodatnimi možnostmi. Pri tem bo okoljsko ministrstvo kot morebitni rešitvi preverilo tudi možnost aktiviranja četrte vrtine v Klaričih in navezavo na vodni vir Malni.

Brežan je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da si prizadevajo v okviru nove finančne perspektive in kohezijskih sredstev za obdobje od 2021 do 2027 priti do projekta, ki bo še zadnji večji del Slovenije oskrbel s pitno vodo, in to z virom, ki bo trajen in dovolj obilen. Kot je spomnil, je slovenska Istra namreč zadnji del Slovenije, kjer vodooskrba še ni zagotovljena na primerni ravni.

"Situacija v slovenski Istri je zelo resna in najprej bi prebivalcem, predvsem tistim, ki se mudijo na Obali, in lokalnemu prebivalstvu, sporočil, naj upoštevajo vse ukrepe, ki jih pripravljajo Rižanski vodovodi in lokalne skupnosti v slovenski Istri. Situacija je zaskrbljujoča in pri porabi vode se je treba obnašati skrbno in varčno," je bil jasen minister.

Brežan verjame, da bodo z lokalnimi deležniki prišli do rešitve, ki bo dolgoročno zagotovila oskrbo z vodo, da do stanja, kot je letos in je bilo denimo že v letih 2007 in 2012, ne pride več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta