Vlada uvaja policijsko uro, koriščenje rezervacij v hotelih ni več izjema pri prehajanju regije

M.R., A.L, STA
19.10.2020 11:41

Vlada zaradi hitrega širjenja koronavirusa od jutri dalje uvaja policijsko uro. Gibanje na prostem bo omejeno od 21. ure do 6. ure po celotnem ozemlju države, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ta odlok ni omejen zgolj na t.i. rdeče regije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Gre za omejitev gibanja na podlagi zakona o nalezljivih bolezni, poudarja Hojs. Med izjeme sodijo prihodi in odhodi na delo, dovoljeno bo tudi gibanje zaradi dostopa do nujne storitve, poudarja Hojs. Nadzor bosta opravljala zdravstvena inšpekcija in policija.

Vlada je prepovedala tudi prehajanje med regijami. Tako ni več dovoljeno prehajanje iz oranžne v rdeči regijo. Hojs je povedal še, da koriščenje rezervacij v hotelih ni več izjema pri prehajanju regije. Tisti, ki so dopust rezervirali v regiji, kjer živijo, lahko gredo na dopust. Tisti, ki so ga rezervirali v drugi regiji, pa ne. "Menimo, da je čas, da se zaradi potrebe po skrajnem omejevanju gibanja in druženja omeji tudi ta del turistične ponudbe," pravi Hojs.

Izhod iz regije bo od polnoči možen le še za "delo, opravljanje gospodarske, gozdarske in podobne dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje in premoženje, pomoč ostarelim, dostop do zdravstvenih storitev ali lekarn, za nujne primere ter izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih, upravnih in drugih organov ali za oskrbo oseb s posebnimi potrebami".


Hkrati vlada omejuje število ljudi, ki se lahko zbirajo na prostem. Od polnoči naprej se bo lahko zbralo do šest ljudi in ne več deset. V rdečih in oranžnih regijah so od jutri dalje prepovedani tudi shodi, prireditve, verski obredi in poroke, je povedal Hojs. 

Kazni, ki jih bo izrekala zdravstvena inšpekcija, bodo relativno visoke. Znašale bodo od 400 do 4000 evrov. Hojs pravi, da sta inšpekcija in policija preko vikenda kršiteljem zgolj izrekali opozorila. Tako bo še kak dan, potem pa bosta izdajali tudi kazni, če bo potrebno, je dodal. 

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da se pojavljajo nova žarišča. V Kamniku je bilo včeraj potrjenih kar 40 novih okužb. V Trubarjevem domu pri Zidanem mostu pa je okuženih že 93 stanovalcev. Pet jih je umrlo, vsi pa so imeli tudi pridružene bolezni, je povedal Kacin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta