Vlada uslišala ministra Gantarja in zamenjala državno sekretarko Bregantovo, a ne s Priklom

Ž.V.
30.11.2020 18:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vlada je na popoldanski dopisni seji na predlog zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja naposled razrešila dosedanjo državno sekretarko Tino Bregant, na to mesto pa imenovala Marijo Magajne, specialistko epidemiologije in doslej vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje.

Spomnimo, razrešitev Bregantove je, nezadovoljen nad njenim delom, Gantar predlagal že pred časom, vladi pa v imenovanje namesto nje predlagal vidnega člana in nekdanjega poslanca DeSUS Uroša Prikla. Vladni sekretariat razrešitve vse do danes na nobeno od sej ni uvrstil, kot smo poročali, pa so izbiro Prikla kmalu po Gantarjevem predlogu začeli problematizirati tudi mediji blizu SDS. Ker naj bi bil eden izmed formalnih osrednjih argumentov proti Priklu - ta v UKC Ljubljana službuje kot vodja nabave nemedicinskega materiala in storitev - to, da ne prihaja iz stroke, je minister zdaj predlagal uslužbenko zdravstvenega ministrstva Magajnetovo. Gantar si je sicer Prikla za državnega sekretarja želel že ob začetku mandata te vlade, pa je SDS z Janšo takrat njegovo imenovanje preprečila. Neuradno pa v stranki zdaj pravijo, da bodo pri Priklu še vztrajali.

Bregantova je sicer že tretja državna sekretarka, ki v času Gantarjevega ministrovanja zapušča ministrstvo. Najprej se je za to potezo odločil Andrej Možina, nato je vlada razrešila tudi Jernejo Farkaš Lainšček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta