Vlada je delno odprla turistične kapacitete. Pogoji so še vedno neživljenjski, pravijo hotelirji in lastniki manjših namestvenih objektov

Vida Božičko
23.04.2021 06:00
Po prvem navdušenju so stroge omejitve številne turistične delavce negativno presenetile.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijana Valdhuber: "Postali bomo kontrolorji in od strank bomo morali zahtevati tudi negativne teste."
 
Andrej Petelinšek

Med postiljanjem in čiščenjem smo ujeli družino Valdhuber. Mož, žena in dva otroka. Vsi so vključeni v delo na turistični kmetiji v Svečini. Teraso za strežbo hrane in pijače so že odprli, ves čas so sprejemali tudi poslovne obiske tako za kosila kot za nastanitve, zdaj pa se pripravljajo tudi na sprejem gostov za turistične namestitve v svojih štirih apartmajih.

"Začeli smo z oglaševanjem. Ravno so me klicali za prvo rezervacijo za prihodnji vikend. Ker še ne vemo, kakšni bodo točni pogoji, smo njihovo rezervacijo zapisali in bomo v kontaktu, kako in kaj," je dejala Dijana Valdhuber. Veliko dvorišče in štirje apartmaji omogočajo, da se gostje lahko umaknejo. "Take lokacije so v teh časih idealne," je dejala in nadaljevala, da imajo v apartmajih tudi majhne kuhinje, tako da se lahko gostje povsem izolirajo. Zajtrk v košarici prinesejo pred vrata, za večerjo pa se lahko odločijo ali pa tudi ne.

Poslovni obiski še vedno v prednosti

Vlada je ob sprostitvi regij in odprtju gostinskih teras v vseh regijah delno odprla tudi turistične kapacitete. Te bodo lahko začele delovati v ponedeljek. V vseh regijah se tako lahko odprejo manjši nastanitveni obrati z do 30 sobami. V treh rumenih regijah, to so obalno-kraška, pomurska in goriška, pa tudi večji hoteli, a lahko hkrati prav tako ponudijo le 30 sob. Gostje turističnih kapacitet se bodo morali testirati. V rumenih regijah bodo lahko hrano in pijačo stregli tudi v notranjosti. Po prvem navdušenju so stroge omejitve številne turistične delavce negativno presenetile.

Prav testiranje je sprožilo veliko polemik. Lastniki se sprašujejo, kako bodo to sploh nadzirali. "Postali bomo kontrolorji in od strank bomo morali zahtevati tudi negativen test. To je za nas zelo težka situacija, sploh pa ne vem, kako bomo ugotavljali pristnost teh testov. Vemo, da so nekateri že iskali kriva pota pri tem," je dejala Valdhuberjeva. Tudi gostincem se ta ukrep zdi diskriminatoren. V treh regijah, kjer bodo po novem hrano lahko stregli tudi v notranjosti, bodo namreč prav tako potreboval negativen test. "Na vlado smo naslovili zahtevo, naj to testiranje gostov umakne. Taki pogoji goste odvračajo od obiska, hkrati pa je te stvari nemogoče nadzirati," je dejal Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici.

Predvsem manjši nastanitveni obrati se na ponedeljkove sprostitve že pripravljajo.
 
Andrej Petelinšek

Da je nesmislov v odloku še več, so prepričani tako gostinci kot turistični delavci. Moti jih namreč vztrajanje pri razlikah med poslovnimi obiski in navadnimi turističnimi obiski. "Poslovni obiski ne potrebujejo testov. Prav tako pri poslovnem obisku gostje lahko sedijo v notranjosti lokala, drugi gostje pa v naši regiji še zmeraj le na terasi. Razlika je tudi v tem, da morajo navadni gostje teraso zapustiti nazadnje ob 19.30 uri, medtem ko poslovno srečanje lahko traja tako dolgo, kot je normalen obratovalni čas lokala. Pri nas je to do 22. ure. Predstavljajte si, kako je gostincu, ko mora eno skupino poditi domov, med tem pa drugi še lahko sedijo," razlaga Valdhuberjeva.

Rezervacij za ponedeljek nimajo

Taki hitro in nepredvidljivo odprtje je zelo presenetilo tudi hotelirje. Večji kompleksi namreč potrebujejo čas, da se lahko pripravijo na odprtje, prav tako so rezervacije za čas prvomajskih praznikov že marsikje prestavili na kasnejši čas. "Rezervacij za ponedeljek seveda ni. Kako bi sploh bile. Če gost ne ve, kdaj bo lahko prišel, ne rezervira. Nekaj povpraševanj je, a zdaj bo treba začeti marketinške akcije. Da bomo dobili prve goste, bo potreben čas," je dejal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično-gostinski zbornici Slovenije in direktor ljubljanskega hotela Slon Gregor Jamnik. Kot je dejal, bodo zdaj hotelirji začeli priprave, kot je globinsko čiščenje in pregled vodnega sistema, zaradi pojava legionele. "Največji problem bodo zaposleni. Tisti, ki so kader obdržali, jim bo lažje. Težave bodo imeli tisti, ki so svoje delavce odpuščali," je dejal in dodal, da lahko za začetek pričakujemo odprtje le manjših nastanitvenih obratov.

Številni ne bodo odprli

V pomurski regiji, ki je zdaj obarvana rumeno in lahko tam zato v omejenem obsegu svojo dejavnost odpirajo tudi večji ponudniki, smo preverili, ali se na odprtje že pripravljajo. Direktor Term Vivat je povedal, da te možnosti za zdaj ne bodo izkoristili. "Za zdaj nam ekonomija poslovanja ne dovoljuje, da bi odprli. Da bi se vsaj približno izplačalo, bi morali delovati v vsaj 40 odstotkih. Če odpremo 30 sob, pa je to za nas, ki jih imamo sicer 200, povsem nerentabilno," je dejal direktor Metod Grah. Dejal je, da sicer odprtje načrtujejo šele 26. maja. Takrat bodo gostili špansko nogometno reprezentanco, po tem pa bi lahko 4. junija odprli tudi za ostale goste. "Upam, da bodo takrat ustrezni pogoji za popolno odprtje dejavnosti," še pravi Grah, ki je prepričan, da večina večjih hotelov teh sprostitev ne bo izkoristila. Po ugibanjih, ali lahko v hotelih odprejo tudi bazene, pa je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc sporočil, da so bazeni lahko odprti, vendar le za goste zdravilišč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta