Visoko šolstvo: Zahtevajo višje plače in nova delovna mesta

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
31.01.2023 05:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V visokošolskem sindikatu pravijo, da so glede nematerialnih zahtev blizu dogovoru, zapletlo pa se je pri materialnih.
Igor Napast

Medtem ko se bo koalicija na Brdu pri Kranju jutri podrobneje seznanila z izhodišči za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, med sindikati ne pojenjajo zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu plač, potem ko je vlada z določenimi sindikati sklenila parcialne dogovore. Predsednik vlade Robert Golob pa je sodnikom in tožilcem do konca tega leta obljubil 600 evrov bruto dodatka, o čemer bodo poslanci po nujnem postopku odločali na petkovi izredni seji.

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS), ki ga vodi Gorazd Kovačič, je tako po ponedeljkovih pogajanjih o stavkovnih zahtevah, ki tečejo že četrti mesec, dejal, da so glede nematerialnih zahtev blizu dogovoru, zapletlo pa se je pri materialnih. V VSS zahtevajo dvig plač vsem visokošolskim učiteljem za sedem plačnih razredov oziroma 28 odstotkov, enak dvig pa zahtevajo tudi za druga delovna mesta, vključno s plačno skupino J. Zavedajo se, tako Kovačič, da jih bo vladna pogajalska skupina pod vodstvom Sanje Ajanović Hovnik glede zaposlenih v plačni skupini J, ki so tudi v drugih dejavnosti, napotila na krovna pogajanja, zato zahtevajo nova delovna mesta v tej skupini zgolj za visoko šolstvo in pogajanja na resorni ravni.

V visokošolskem sindikatu pravijo, da so glede nematerialnih zahtev blizu dogovoru, zapletlo pa se je pri materialnih.
Igor Napast

Zahtevo po dvigu plač visokošolskim učiteljem Kovačič utemeljuje z dvigi, ki so jih in jih bodo deležni zdravniki in katerih delovna mesta so primerljiva z visokošolskimi učitelji. Čeprav je ob 8,5-odstotnem dvigu plač, ki jih bodo zaradi draginje deležni skoraj vsi javni uslužbenci in s tem tudi zdravniki, vlada zdravnikom zagotovila dodatni dvig plač od štiri do šestnajst odstotkov, je predsednik VSS prepričan, da bodo s plačnim stebrom tudi najbolje plačani zdravniki dobili, kar so zahtevali konec minulega leta. Takrat je Fides grozil s stavko, če vsi zdravniki ne bodo deležni dviga plač za pet plačnih razredov oziroma 20 odstotkov. V stavkovnem sporazumu Fidesa in vlade je zapisano, da bodo prav to zahtevo naslovili v plačnem stebru, ki naj bi bil oblikovan do 1. aprila, kar Kovačič vidi kot prikimavanje Fidesovim željam.

"Zaostajanje osnovnih plač rednih profesorjev medicine za osnovnimi plačami njihovih diplomantov za skoraj tretjino pomeni, da se je družbena hierarhija znanja povsem porušila. Vse, kar želi VSS, je obnova poštenih plačnih razmerij," je zapisal Kovačič, ki ob tem še dodaja, da dan pred vrhom koalicije še ne vedo, kakšni točno so cilji vladnega razbitja enotnega plačnega sistema v stebre. "Toda VSS zavrača zamisli, da naj razbitje okrepi egoizem nosilnih poklicev dejavnosti in da v reformiranem plačnem sistemu načelo primerljivosti z drugimi poklici ne bi več štelo."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?