(VIDEO) Obsežen nevihtni sistem po petih urah prešel Slovenijo. V Italiji padala toča velikosti teniških žogic

Trenutno še dežuje na skrajnem severovzhodu Slovenije, so objavili pri Agenciji RS za okolje (Arso), marsikje pa se je že razjasnilo. Noč bo mirnejša, s kakšno posamezno nevihto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neurje v Kopru
Twitter/Primorske novice

Popoldansko neurje ponovno ni prizaneslo Koroški. Največ težav je po prvih podatkih v Črni, kjer je zaradi obilice dežja prišlo do hudourniških poplav. Zaradi nevarnosti plazov so sprožili tudi sireno za splošno nevarnost.

Najhuje je bilo v Spodnjem Javorju, kjer ponekod še vedno teče voda skozi stanovanjske hiše. Najmanj pet družin so začasno nastanili v gasilskem domu. Če se do večera ne bodo mogli vrniti v svoje domove, jim bodo poiskali zatočišče, je povedal črnjanska župana Romana Lesjak.

Neprevozne so tudi nekatere ceste, zlasti v zaselkih. Županja je povedala, da je med drugim zaprta cesta Črna na Koroškem - Sleme. Čez ta del ceste je namreč zdrsnilo gospodarsko poslopje (hlev).

Na terenu je ogromno gasilcev, ne le iz domačega društva, na pomoč so jim priskočili tudi od drugod. Jutri bo pri sanaciji pomagal tudi vojska.

"Razsežnosti današnje katastrofe še ne moremo oceniti, bo pa zelo velika," je še dejala Lesjakova.

Začelo se je v Istri

Preko severne Italije se namreč Sloveniji bliža zelo organizirana nevihtna linija, ki bo nekje predvidoma med 14. in 18. uro prešla tudi vso Slovenijo, je za STA povedal meteorolog na Arsu Brane Gregorčič. Tako lahko že kmalu pričakujemo začetek vremenskih neurij na zahodu Slovenije, tudi slovenska Istra pri tem ni izvzeta, te močne nevihte pa se bodo potem pomikale proti vzhodu in v najkasneje štirih urah prečkale ozemlje celotne Slovenije, je povedal.

Malo pozneje je Arso tvitnil, da se slovenski obali in severnemu delu hrvaške Istre od zahoda bliža močna nevihta. Pri tem opozarjajo, da so možnosti za močne sunke vetra, povišano valovanje, nalive, udare strel in ponekod tudi točo. Okoli 15.30 so Primorske novice objavile videoposnetek neurja v Kopru.

https://www.youtube.com/watch?v=mrJ6GjQ3qvc

"Zato smo izdali tudi vremensko opozorilo najvišje stopnje najprej za zahodne regije, verjetno ga bomo pa potem razširili tudi na vzhodno, če se ne bo kaj vmes spremenilo," je dejal Gregorčič.

Nevihtni sistem se je nato pomaknil nad osrednjo Slovenijo, trenutno je nekoliko oslabljen in potuje naprej proti vzhodu. Na zahodu pa se že jasni, so po 16. uri tvitnili pri Arso.

Neurje je Slovenijo zajelo v času popoldanske prometne konice. Na prometno-informacijskem centru so opozorili voznike, naj prilagodijo hitrost razmeram in povečajo varnostno razdaljo. Ponovno so opozorili tudi, da je ustavljanje v predorih in pod nadvozi nevarno in prepovedano.

Toča lahko lokalno uniči posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne silovite poplave. Zelo verjetne so poplave meteorne vode, udari strel lahko zanetijo požare. Veter lahko ruva drevesa in odkriva strehe, opozarjajo na Arsu.

Ob tem ljudem svetujejo, naj se med nevihto ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno, temveč naj počakajo na varnem mestu. Na prostem naj poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu.

"Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren. Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne izpostavljajte se, ko pada toča, zrna vas lahko poškodujejo. Ne parkirajte pod drevesi," še opozarja agencija.

Zaradi zamenjave zračnih mas v troposferi so na agenciji malo po 12. uri v ozračje spustili meteorološki balon. Podatki bodo na voljo malo po 14. uri, z njimi pa bodo dobili pomembne informacije o trenutnem stanju ozračja.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujemo še do sredine noči na soboto, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Sever Lombardije zajelo hudo neurje

V Italiji je danes padala toča v velikosti teniških žogic. Hudo neurje je zajelo severni del Lombardije. Na spletu pa je zaokrožil tudi vidoposnetek manjšega tornada, ki je divjal na severovzhodu Milana.

V nedeljo in ponedeljek večinoma sončno in postopno spet bolj vroče

Nevihte bodo zvečer postopno povsod ponehale. Delno se bo razjasnilo, do jutra bo po nižinah nastalo nekaj megle.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno in postopno spet bolj vroče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta