Vesna: Referendumsko vprašanje zavaja, zato ustavna presoja. V kampanji bo sodeloval tudi Prebilič

Andreja Kutin Andreja Kutin
16.10.2024 10:45

Referendumsko vprašanje je zavajajoče, ker kot edino možnost za stabilno oskrbo z elektriko navaja drugi blok jedrske elektrarne, trdijo v stranki Vesna. Podali so predlog za ustavno presojo vprašanja in odlog izvedbe referenduma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Macerl, Vladimir Prebilič, Urša Zgojznik
Jure Klobcar

"Volivec bo lahko z glasovanjem proti imel pred očmi predsodek, da bo s tem ogrožena stabilna oskrba z elektriko. Čeprav to ni res, za primer navajamo Avstrijo, Švico in Dansko, ki imajo stabilno oskrbo z elektriko," je na današnji novinarski konferenci ob vložitvi pobude za ustavno presojo referendumskega vprašanja o gradnji JEK2 dejala Urša Zgojznik, sopredsednica Vesne - zelene stranke, ter: "Lahko je v nekem obdobju stabilna proizvodnja elektrike iz jedrske elektrarne, niso pa stabilni časovnica, financiranje in ostalo." Po njenem mnenju bi bilo veliko bolj pošteno vprašanje: "Ali ste za JEK2?"

Vprašanje na posvetovalnem referendumu, razpisanem za 24. november, se po odloku o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo glasi: "Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?" Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je ocenila, da "drugi del vprašanja pomeni interpretacijo tega vprašanja z vidika predlagateljev referenduma, ki ne spada v referendumsko vprašanje". Vprašanje so v nedavni parlamentarni razpravi ob sprejemanju odloka problematizirali tudi v stranki Levica, prav tako mu nasprotujejo nevladne organizacije.

Pri Vesni sicer problematizirajo tudi neenake možnosti zastopanja stališč v predreferendumski kampanji, kjer "milijoni tekmujejo proti stranki ali dvema", je izpostavil Klemen Belhar, generalni sekretar stranke.

V referendumski kampanji bo sodeloval tudi prvi obraz stranke, evropski poslanec Vladimir Prebilič, ki deli mnenje stranke. Enako menijo tudi Evropski zeleni, je nedavno v interjuju za Večer poovedal Thomas Waitz, sopredsednik Evropskih zelenih.  

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta