Velenjčani ob odpuščanjih pričakujejo obisk Janše, Gorenje pa bi si pomagalo z agencijskimi delavci

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.05.2020 10:38

Pri ohranitvi delovnih mest v Gorenju gre za nacionalni, ne le lokalni interes, sporočajo iz Velenja in pričakujejo, da se bo skupnega sestanka na to temo skupaj s predstavniki obrtne in gospodarske zbornice udeležil tudi premier Janez Janša.Medtem si uprava Gorenja prizadeva, da bi lahko ne leto dni po odpuščanjih, temveč tri mesece poodpuščanjih že pomagala z agencijskimi delavci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zadnji dogovor smo sprejeli z gospodarsko in obrtno zbornico ter sindikati, in sicer, da predsednika vlade povabimo na skupen sestanek," je glede razmer v Gorenju na seji opisoval velenjski podžupan Peter Dermol.
Andrej Petelinšek

Tema današnje seje velenjskih občinskih svetnikov, ki so se v času pandemije prvič sestali v živo, so bila odpuščanja v Gorenju. Podžupan Peter Dermol (župan Bojan Kotnič je še vedno odsoten zaradi bolezni) je opisal, kaj vse so v času, ko so na dan prišle nove, strašljive namere o odpuščanjih, na občini že storili in predvsem, od koga pričakujejo, da jim bo priskočil na pomoč. "Pisali smo predsedniku države Borutu Pahorju in z njim opravili dva razgovora. Predsednik je obljubil, da bo o situaciji seznanil predsednika vlade in zunanjega ministra, saj sem sam pozval, naj se v tem primeru odpro tudi diplomatske poti. A kot so me seznanili, so ugotovili, da to ne bi bilo dobro. Pisal sem kitajskemu veleposlaniku. Zadnji dogovor pa smo sprejeli z gospodarsko in obrtno zbornico ter sindikati, in sicer, da predsednika vlade povabimo na skupen sestanek," je opisal Dermol.
Kot je nadaljeval, bi rešitev lahko bila povsem enostavna - v Gorenju Hisense naj, preden začnejo z odpuščanji, počakajo na sprejetje vseh protikriznih ukrepov. V pripravi je namreč ravno tretji paket teh ukrepov. "Ker, da bi bili v Gorenju Hisense potem deležni tako pomoči, hkrati bi pa odpuščali, bi bilo nesprejemljivo," je dodal. Obenem meni, da je potrebno počakati, da Hisense letos, kot je vnovič obljubil, le začne z gradnjo tovarne televizorjev, pri kateri jim je občina šla toliko na roko, da jim je znižala komunalni prispevek ter sprejela vse prostorske akte. Presežne delavce bi tako lahko prezaposlili v to tovarno, meni podžupan.
Hkrati pa si želi, da bi država sedaj Velenju pomagala tako, da bi regijo umestila med prioritetna področja, katera bi sprejela tuje investitorje. Ker, kot je obrazložil Dermol, sama lokalna skupnost sicer lahko privablja manjše tuje investitorje, večjih investitorjev pa brez pomoči države ne more pripeljati.
Spomnimo, v celotni skupini Hisense Europe so odpuščanja napovedali zaradi posledic pandemije novega koronavirusa; v slovenskem delu je presežnih 828 od skupaj 5580 zaposlenih. Svetnik Franc Žerdin je ob tem dodal, da bo po tem scenariju enega največjih davkov te koronakrize plačalo ravno Velenje.

Ob večanju proizvodnje računajo na agencijske delavce

Za največje presenečenje pa je poskrbela svetnica Veronika Juvan, ki je opisala, da uprava Gorenja tudi v primeru, če bi se kmalu povečalo število naročil, odpuščenih ne bi zaposlovali nazaj, temveč bi si pomagali z agencijskimi delavci. "V podjetju je vedno nek odstotek zaposlenih za določen čas, saj se število zaposlenih nenehno prilagaja potrebam proizvodnje, ki je v drugi polovici leta običajno bolj zasedena in so tudi potrebe po delavcih večje. Agencijskih delavcev že od 1. julija 2019, ko smo zaključili prvi program presežnih delavcev, ne najemamo, saj to po zakonu eno leto po odpuščanjih ni dovoljeno, torej agencijskih delavcev, upoštevajoč vse programe presežnih delavcev, tudi aktualnega, ne smemo zaposlovati vsaj do 1. julija 2021," pojasnjujejo v Gorenju. Vendar pa dodajajo, da so pa podali predlog za skrajšanje obdobja prepovedi zaposlovanja agencijskih delavcev iz 12 na 3 mesece. "S tem bi država omogočila lažje zaposlovanje v primeru kasnejših večjih kadrovskih potreb (npr. za tovarno televizorjev, ko bomo v zelo kratkem roku potrebovali kader) in fleksibilnost pri zaposlovanju ob sezonskosti proizvodnje, ko naenkrat potrebujemo večje število delavcev za določen čas. Ta predlog sodi v sklop predlogov, o katerih se v okviru delovne skupine pogovarjamo z državo," so dejali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta