Večina ministrov je že bila testirana na novi koronavirus, zbolel pa ni še nihče. Janša edini ne razkriva podatkov

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
08.07.2020 06:15

Morebitno okužbo preventivno preveril tudi predsednik države Borut Pahor, šef parlamenta Zorčič pa ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V kabinetu predsednika vlade nam edini niso želeli razkriti podatkov, ali se je na koronavirus testiral premier. 
Matija Sušnik

Pred dnevi je zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus družinskega člana testiranje opravil župan ljubljanske občine Zoran Janković in se po negativnem izidu preventivno samoizoliral. Pred časom smo poročali tudi o testiranju funkcionarjev z mariborske občine, župana Saše Arsenoviča in podžupana Sama Petra Medveda. Medtem ko ga je prvi opravil iz preventivnih razlogov in je bil test negativen, je drugi zbolel, bil hospitaliziran in virus uspešno prebolel.
Kako pa je z morebitno okuženostjo slovenskega političnega vrha? Zanimalo nas je, ali so bili testirani na novi koronavirus in kolikokrat ter ali sta temu sledili samoizolacija ali karantena.

Le štirje ministri se niso testirali

V štirinajstčlanski ministrski zasedbi se na novi koronavirus niso testirali le ministrica za šolstvo Simona Kustec Lipicer, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ter minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Predsednik republike Borut Pahor se je preventivno testiral. 
Robert Balen

Pahorjev izid negativen, sin v karanteno

Liderji in liderki opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB, SNS in Levice doslej niso bili testirani, so nam sporočili, a v strankah pravijo, da smiselno sledijo smernicam in navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "V času najstrožjih ukrepov smo izvajali tudi samoizolacijo na domu, sestanke prek videopovezav in delo od doma," so povedali v SAB. Tudi v državnem zboru (DZ) v luči zagotavljanja varnosti in zdravja stremijo k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov, ki jih določajo pristojne institucije, so sporočili in dodali, da predsednik DZ Igor Zorčič do sedaj na novi koronavirus ni bil testiran. Ob okužbi bi sicer predsednika DZ Zorčiča po poslovniku nadomestil eden od podpredsednikov, Tina Heferle, Jože Tanko ali Branko Simonovič. Bi pa Zorčič kot predsednik DZ začasno prevzel funkcijo predsednika države ob zadržanosti predsednika države Boruta Pahorja, kot veleva slovenska ustava, a do takšnega primer v tem in prejšnjem Pahorjevem mandatu ni prišlo. Pahor je sicer test na novi koronavirus opravil letos v maju, so nam sporočili iz njegovega urada: "Test je opravil zato, ker je bil njegov sin Luka v družbi z okuženo osebo. Test je bil za oba negativen, Luka je ostal v 14-dnevni karanteni." Za podatek o testiranju smo se obrnili še na predsednika vlade Janeza Janšo, a smo iz kabineta prejeli odgovor: "Spoštovani, prejeli smo vaše vprašanje in sporočamo, da ne komentiramo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta