Včeraj potrjenih prek 5100 okužb. Tatjana Lejko Zupanc: Začele so se hospitalizacije bolnikov, okuženih z omikronom

M.R., A.L., STA, Va
11.01.2022 09:52

V ponedeljek so ob 10.246 opravljenih PCR-testih potrdili 5164 okužb z novim koronavirusom, kar je največ potrjenih okužb v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih izvidov je bil 50,4 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 39.906 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 3891.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sašo Bizjak

Največ dnevno potrjenih okužb so doslej potrdili 3. novembra lani, in sicer 4518 okužb, v ponedeljek so jih potrdili 646 več.

Delež pozitivnih izvidov je za dve odstotni točki višji kot dan prej. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z nedeljo povečalo za 3380. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 257. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 1879, kar je 160 več kot dan prej.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bil delež okužb 45,3-odstoten, so potrdili 1771 okužb več. V ponedeljek so opravili tudi 108.800 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.253.566 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.195.522.

V bolnišnicah manj pacientov

Včeraj je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 553 bolnikov s covidom-19, v nedeljo pa 572, kar pomeni, da je bilo v ponedeljek v bolnišnicah 19 bolnikov manj. Na oddelkih intenzivne nege je bilo v ponedeljek 160 bolnikov, kar je tri več kot dan prej.

V UKC Ljubljana zaradi koronavirusa vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana beležijo, da je zaradi okužbe s koronavirusom vse več zaposlenih bolniško odsotnih oz. so zaradi visoko rizičnega stika z okuženo osebo v karanteni. Kot so pojasnili za STA, je zaradi okužbe s koronavirusom bolniško odsotnih 165 zaposlenih, v karanteni pa je 132 zaposlenih.

Prejšnji četrtek je bilo zaradi okužbe v UKC Ljubljana odsotnih 106 zaposlenih, torej 59 manj kot danes. V karanteni pa je bilo takrat 89 zaposlenih, torej 43 manj kot danes. V UKC Ljubljana je sicer skupaj zaposlenih 8498 oseb.

Po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič so v zadnjih desetih dneh med zaposlenimi potrdili toliko okužb s koronavirusom, kot v celotnem mesecu novembru oz. decembru. Samo danes je bila okužba z novim koronavirusom po njenih besedah potrjena pri 28 zaposlenih. "Pravzaprav smo zdaj prišli v situacijo, ko nam je začelo dejansko zmanjkovati kadra," je ugotavljala.

Robert Balen

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v popoldanski izjavi za javnost povedala, da novice niso dobre. Klinični center beleži povečanje hospitalizacij, v nekaj dneh so prišli preko 210, "kar je bilo nazadnje krepko pred novim letom". Na intenzivni terapiji situacija stoji, v zadnjih dneh ni bilo več sprejemov, a tudi odpustov ni bilo.

Začele so se tudi hospitalizacije bolnikov, okuženih z omikronom. Trenutno prevladujejo bolniki, pri katerih je bil omikron odkrit ob slučajnem testiranju ali ob sprejemu. Bolniki niso imeli težav, ki jih pripisujemo koronavirusu, so pa imeli druge osnovne težke bolezni, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. En bolnik na intenzivni enoti je intubiran in ima dokazano okužbo z omikronom. "To je bolnik, ki nima osnovnih bolezni, je pa žal necepljen. Star je nekaj čez 50 let."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta