Včeraj potrdili manj okužb kot pred tednom dni, a država še precej oddaljena od prehoda v rumeno fazo. Med občinami izstopajo ...

M.R., A.L., STA
25.02.2021 10:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V sredo so opravili 4565 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih jih je bilo 852 oziroma 18,7 odstotka. Opravili so tudi 25095 hitrih antigenskih testov. Potrjenih okužb je manj kot prejšnjo sredo, ko jih je bilo 872.

Hospitaliziranih je 546 bolnikov s covid-19, od tega so 103 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je umrlo 7 ljudi. Sedemdnevno povprečje okužb trenutno znaša 763.

Obalno-kraška regija je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer spet v rdeči fazi, je povedala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša

Sicer so po novih potrjenih okužbah po občinah včeraj izstopale Domžale (37), Kranj (33), Nova Gorica (18), Novo mesto (16), Rogaška Slatina (17), Velenje (15). V Ljubljani je bilo včeraj 105 okužb, v Mariboru pa 36. V Kopru so včeraj potrdili 45 novih okužb, v Izoli pa 12. 

14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev za celotno državo znaša 508,7. Daleč najhuje je v obalno-kraški regiji, kjer je v 14 dneh na 100.000 prebivalcev več kot 843 aktivnih okužb. Sledita primorsko-notranjska (610,3) in gorenjska (596,6) regija. Najnižja pa je 14-dnevna pojavnost v posavski (325,1) regiji. 

Tudi 7-dnevna incidenca je najslabša v obalno-kraški (436,4) regiji. Sledi gorenjska (289,6) regija, najnižja pa je 7-dnevna pojavnost v posavski (160,6) regiji, sledita ji jugovzhodna Slovenija (207,7) in zasavska regija (208,2). 

 

Slovenija od rumene faze še precej oddaljena, iskali bomo dodatne možnosti za dobavo cepiv

Interes za cepljenje je med ljudmi zelo velik, zato bo Slovenija iskala dodatne možnosti za dobavo cepiv, je napovedal premier Janez Janša. Država je sicer še precej oddaljena od prehoda v rumeno fazo, se pa število hospitaliziranih covidnih bolnikov še naprej znižuje. V obalno-kraški regiji je zaradi slabših razmer vlada zaostrila ukrepe.

Cepivo proti covidu-19, ki ga dobi Slovenija, ne ostaja neporabljeno, je zagotovil premier. Po njegovih besedah imajo vsi izvajalci cepljenja rok 48 ur, da vnesejo podatke o cepljenju. Kar je na spletnih straneh predstavljeno kot število cepljenih, je vedno dejansko manjše od števila v praksi. Interes za cepljenje med ljudmi je sicer zelo velik, zato bo Slovenija po njegovih napovedih iskala dodatne možnosti za dobavo cepiv, ki bodo realne in varne.

Po napovedi Nacionalnega inštituta za nacionalno zdravje v danes pričakujemo dobavo 25.200 odmerkov cepiv proti covidu-19 Moderne in AstraZenece. V marcu pa naj bi prišlo še skupaj 232.335 odmerkov cepiv, od tega 99.450 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 30.000 odmerkov Moderne in 102.885 odmerkov cepiva AstraZenece. Glede na podatke iz Elektronskega registra cepljenih oseb so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 do vključno ponedeljka cepili 94.999 oseb, z drugim 50.142.

Vlada je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t. i. rdeči fazi. Izjeme v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko se bodo ohranile.

V javnosti se porajajo vprašanja glede različic novega koronavirusa

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

V javnosti pa se porajajo vprašanja glede različic novega koronavirusa. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so doslej potrdili 35 primerov angleške različice novega koronavirusa in nobenega primera brazilske ali južnoafriške različice. Inštitut je potrdil angleško različico v 28 vzorcih, pri čemer 21 okuženih pred tem ni bilo v tujini, torej so se okužili v Sloveniji, je opozorila direktorica nacionalnega laboratorija Tjaša Žohar Čretnik. Tudi bolj nalezljive različice pa lahko po njenih besedah omejimo z doslednim upoštevanjem ukrepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta